«Θερίζει» γρίπη και ιλαρά

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

«Θερίζει» γρίπη και ιλαρά

Φεβρουάριος 09, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Εννέα θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα λόγω επιπλοκών από τον ιό της γρίπης, ενώ 35 άτομα έχει χρειαστεί να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας έχουν φτάσει πλέον τα 1.463, σχεδόν 100 νέα κρούσματα μέσα σε τρία 24ωρα.

Αναλυτικά, την εβδομάδα 29 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 178 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 142 από νοσοκομεία και 36 από ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία. Τα 51 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα έξι ήταν τύπου Α και τα 45 ήταν τύπου Β.

Επίσης, καταγράφηκαν 35 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 34 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα τρία. Πρόκειται για 21 άνδρες και 13 γυναίκες, από 3 έως 81 ετών. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά εννέα θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι οκτώ θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα που απεβίωσαν δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Πρόκειται για 7 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 87 έτη.

Το ίδιο διάστημα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα της ιλαράς   έχουν φτάσει πλέον τα 1.463, ενώ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου είχαν δηλωθεί 1362. Υπενθυμίζεται ότι   έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι από ιλαρά, ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος, έναν 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.