Άμεση εξόφληση χρεών προς τις επιχειρήσεις Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Άμεση εξόφληση χρεών προς τις επιχειρήσεις Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ

Νοέμβριος 03, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Με ταχείς ρυθμούς κινείται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να κλείσει τις οικονομικές εκκρεμότητες με τους παρόχους και να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις της Υγείας, επιλέγοντας τη λύση του συμψηφισμού και όχι τη διάθεση ρευστού που ζητά η αγορά. Η επιτάχυνση των διαδικασιών εξόφλησης ανταποκρίνεταιστη ρητή εντολή των εκπροσώπων των Θεσμών για άμεσο περιορισμό των χρεών, ώστε να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Αναλυτικότερα, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συμψηφισμό μεταξύ των ποσών που χρωστά προς τους παρόχους για την περίοδο 2012-2015 και των ποσών επιστροφής των επιχειρηματιών προς τον Οργανισμό λόγω των μέτρων του claw back και rebate της περιόδου 2013-2015, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών για να καλυφθούν οι υπερβάσεις στον κλειστό προϋπολογισμό και των εκπτώσεων στις υπηρεσίες Υγείας. Η εξόφληση θα γίνει σε δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο μέχρι και 6 Νοεμβρίου προκειμένου να αποδεχθούν τα ποσά προς συμψηφισμό που τους έχει αποστείλει ο Οργανισμός.

Αντί για ρευστό που ζητά η αγορά της Υγείας- με την αποπληρωμή των παλιών χρεών προ του 2012 που εκκρεμούν από τα ασφαλιστικά ταμεία-, επιλέχθηκε η λύση του συμψηφισμού προκειμένου να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες του ΕΟΠΥΥ, απόφαση ωστόσο που εγκυμονεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε περίπτωση που ο αριθμός των δόσεων είναι περιορισμένος. Εκπρόσωποι των παρόχων, από κοινού με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, αφού τα ποσά των ζητούμενων επιστροφών είναι πολύ μεγάλα, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς.

Ήδη με επιστολή τους προς τον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα προειδοποιούν πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα οδηγηθεί σε διακοπή των εργασιών τους λόγω μειωμένης ρευστότητας. Τα χρήματα που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις ανέρχονται σε περίπου 245 εκατ. ευρώ για τις μονάδες υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας (διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και διαγνωστικά εργαστήρια ιδιωτικών κλινικών) και θα δοθούν ισόποσες μηνιαίες δόσεις και σε χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους 2018. Αλλά και εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών μιλούν για επερχόμενα λουκέτα σε μικρές μονάδες μέσα στην επόμενη χρονιά.

Από την άλλη πλευρά εμμένει ο προβληματισμός του υπουργείου Υγείας για τις οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις: τα χρέη του ΕΣΥ το Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 552 εκατ. ευρώ από 450 εκατ. στα τέλη του 2016.

Σημειώνεται ότι Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές του Οργανισμού το Σεπτέμβριο είχαν μειωθεί κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο, εντούτοις το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, στα 910 εκατ. ευρώ. Στις αρχές της χρονιάς οι οφειλές είχαν εκτοξευτεί στα 1,47 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital