Έγκαιρη διάγνωση του μυελώματος δια χειρός Έλληνα ερευνητή

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Έγκαιρη διάγνωση του μυελώματος δια χειρός Έλληνα ερευνητή

Αύγουστος 20, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με μυέλωμα επιτυγχάνει απλή αιματολογική εξέταση, που ανέπτυξε επιστημονική ομάδα στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα. 

Το μυέλωμα είναι μία σπάνια μορφή καρκίνου, που συνήθως εντοπίζεται καθυστερημένα. Τα συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος στα οστά, η κόπωση και η νεφρική ανεπάρκεια. Η πιο έγκαιρη διάγνωση θα βελτιώσει σημαντικά την προοπτική επιβίωσης των ασθενών.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Έξετερ, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κοσιάρη, έδειξαν ότι, συνδυάζοντας δύο αιματολογικούς δείκτες (του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης και ενός δείκτη φλεγμονής, του ιξώδους του πλάσματος), είναι δυνατό να γίνει έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με μυέλωμα.

Ανέλυσαν τεστ αίματος 2.703 ασθενών, τα οποία είχαν ληφθεί έως μια πενταετία πριν από την αρχική διάγνωση, καθώς και 12.157 ατόμων χωρίς μυέλωμα. Με τον τρόπο αυτό εντόπισαν ότι ο συνδυασμός των δύο δεικτών στις εξετάσεις αίματος είναι αρκετός για μια πρόωρη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου.

«Αν το τεστ δείξει ανωμαλίες, θα ακολουθήσουν αμέσως τεστ ούρων για την ανίχνευση συγκεκριμένης πρωτεΐνης, κάτι που θα επισπεύσει τη διαδικασία διάγνωσης του μυελώματος», δήλωσε ο κύριος Κοσιάρης, του οποίου η διδακτορική έρευνα εστιάζει στη διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό British Journal of General Practice.

Πηγή: www.virus.com.gr