Αναδιοργανώνονται τα Οικοτροφεία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Αναδιοργανώνονται τα Οικοτροφεία

Απρίλιος 03, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Την τροποποίηση και συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τον καθορισμό του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) και των Προγραμμάτων Προστατευμένων Διαμερισμάτων του άρθρου 9 του Ν.2716/99, αποφάσισαν οι κ.κ. Χουλιαράκης και Ξανθός.

Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ   γίνονται ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των Οικοτροφείων για ασθενείς με Άνοια τελικού σταδίου, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών.

Επισημαίνεται ότι στην αρχική ΚΥΑ (ΦΕΚ 661/2001) δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη.

Χρήσιμες, για τη συγκεκριμένη ευάλωτη ομάδα ασθενών, χαρακτηρίζει τις εν λόγω ρυθμίσεις ο Γιώργος Αβραμίδης, οργανωτικός γραμματέας στο Δ.Σ. της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) και πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Νομού Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ).

Όπως διευκρινίζει, όμως, είναι απαραίτητο να υπάρξει ρύθμιση και για τον ακριβή αριθμό του προσωπικού που θα στελεχώνει τα συγκεκριμένα οικοτροφεία. “Πρέπει να διασφαλίζεται τουλάχιστον ο ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών, διότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρειάζονται 24ωρη συνεχή νοσηλευτική φροντίδα με πολλές απαιτήσεις. Κάτι το οποίο δεν προσδιορίζεται στη συγκεκριμένη ΚΥΑ” παρατηρεί σχετικά.

Ο κ. Αβραμίδης επισημαίνει, παράλληλα, ότι ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ διαφωνεί με τη διάταξη που περιορίζει την επιλογή του Επιστημονικού Υπευθύνου, μόνο από το Ιατρικό προσωπικό. “Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και από άλλους επιστήμονες, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης” σημειώνει.