Ανακάλυψη νέου αντιβιοτικού κατά ανθεκτικών σούπερ μικροβίων

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ανακάλυψη νέου αντιβιοτικού κατά ανθεκτικών σούπερ μικροβίων

Απρίλιος 03, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Κοντά στην ανακάλυψη μίας νέας γενιάς αντιβιοτικού που μπορεί να καταπολεμήσει τα ανθεκτικά σούπερ μικρόβια, βρίσκεται η επιστήμη.Η ανακάλυψή τους έρχεται σε μια εποχή που η μικροβιακή αντίσταση (AMR) συνεχίζει να αυξάνεται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 700.000 άνθρωποι θα πεθάνουν κάθε χρόνο αφού μολυνθούν με ανθεκτικά στα φάρμακα βακτηρίδια. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι, μέχρι το 2050, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν από λοιμώξεις που σχετίζονται με τα σούπερ μικρόβια.

Τα φάρμακα καθίστανται αναποτελεσματικά και οι μολύνσεις επιμένουν, καθώς οι μικροοργανισμοί (όπως τα βακτήρια, οι μύκητες, οι ιοί και τα παράσιτα) αλλάζουν όταν εκτίθενται σε αντιμικροβιακά φάρμακα (όπως αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντιιικά, ανθελονοσιακά και ανθελμινθικά). Πέρυσι, μια γυναίκα από τη Νεβάδα πέθανε από ένα μικρόβιο (Klebsiella pneumoniae) που ήταν ανθεκτικό και στα 26 αντιβιοτικά που ήταν διαθέσιμα στις ΗΠΑ!

Το περασμένο φθινόπωρο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Lincoln ανακοίνωσαν ότι είχαν παράγει με επιτυχία δύο συνθετικές εκδόσεις ενός φυσικού αντιβιοτικού, με την ονομασία teixobactin (https://goo.gl/J8pRHY). Ανακαλύφθηκε το 2015 και η φυσική του μορφή αποδείχθηκε επιτυχημένη έναντι ανθεκτικών στα αντιβιοτικά παθογόνων όπως MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκος) και VRE (εντερόκοκκοι ανθεκτικοί στη βανκομυκίνη).

Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι είναι σε θέση να απλοποιήσουν και να συνθέσουν μια μορφή του teixobactin, η οποία είναι εξίσου ισχυρή έναντι των ανθεκτικών μικροβίων όσο και η φυσική μορφή. Μάλιστα, ήδη χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στη θεραπεία μιας ανθεκτικής βακτηριακής λοίμωξης σε ποντίκια. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο Journal of Medicinal Chemistry (https://goo.gl/obJbNo).

Με την αντικατάσταση ορισμένων βασικών αμινοξέων σε συγκεκριμένα σημεία της δομής του teixobactin, οι επιστήμονες έχουν μειώσει τον χρόνο ανάπτυξης από 30 ώρες σε μόλις 10 λεπτά. Γεγονός, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του αντιβιοτικού και να επιτρέψει την εμπορική παραγωγή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπεία ήταν επιτυχημένη μόνο σε ποντίκια και πρέπει να γίνουν πολλά για να φθάσουν και σε μας. «Είμαστε πιθανώς περίπου 6 με 10 χρόνια μακριά από ένα φάρμακο που οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν στους ασθενείς – αλλά αυτό είναι ένα πραγματικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Δρ Ishwar Singh από τη Σχολή Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Lincoln.

Πηγή: Virus.gr