Ανακαλύφθηκε νέος υπότυπος πολλαπλής σκλήρυνσης

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ανακαλύφθηκε νέος υπότυπος πολλαπλής σκλήρυνσης

Αύγουστος 23, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Η ανακάλυψη της Cleveland Clinic παρέχει καλύτερη κατανόηση της νόσου.

Ερευνητές της Cleveland Clinic ανακάλυψαν νέο υπότυπο πολλαπλής σκλήρυνσης, δίνοντας καλύτερη κατανόηση της εξατομικευμένης φύσης της νόσου.

Ο Bruce Trapp, στη νέα έρευνα, εντόπισε για πρώτη φορά έναν υπότυπο της νόσου που περιλαμβάνει νευρωνική απώλεια αλλά όχι απομυελίνωση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Lancet Neurology, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερο εξατομικευμένη διάγνωση και αγωγές.

Ο νέος υπότυπος (myelocortical MS) δεν διαχωριζόταν από την παραδοσιακή πολλαπλή σκλήρυνση στη μαγνητική τομογραφία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στον υπότυπο, μέρος των νευρώνων παρουσίασε οίδημα και έμοιαζε με τις συνήθεις βλάβες της νόσου, ενδεικτικές της απώλειας μυελίνης στη λευκή ουσία, στη μαγνητική τομογραφία.

Η διάγνωση έγινε μόνο σε ιστούς μετά τον θάνατο ασθενών.

Τα ευρήματα στηρίζουν την έννοια ότι η  νευροεκφύλιση και η απομυελίνωση μπορούν να συμβούν ανεξάρτητα στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο Trapp, δήλωσε ότι η νέα έρευνα ανοίγει νέο πεδίο στην έρευνα της νόσου. Είναι η πρώτη που δίνει παθολογικές αποδείξεις ότι νευρωνική εκφύλιση μπορεί να συμβεί χωρίς απώλεια μυελίνης στη λευκή ουσία του εγκεφάλου ασθενών.

Η πληροφορία υπογραμμίζει την ανάγκη συνδυαστικών θεραπειών για να σταματά η εξέλιξη της αναπηρίας.

Σε μελέτη εγκεφαλικού ιστού 100 θανόντων με τη νόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 12 εγκέφαλοι δεν είχαν απομυελίνωση λευκής ουσίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν μικροσκοπικά χαρακτηριστικά ιστών από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη 12 ασθενών με τον νέο υπότυπο και 12 με την παραδοσιακή μορφή καθώς και ανθρώπους χωρίς νευρολογική νόσο.

Αν και ασθενείς με το νέο υπότυπο και την παραδοσιακή πολλαπλή σκλήρυνση είχαν συνήθεις βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στον εγκεφαλικό φλοιό, μόνο η δεύτερη ομάδα είχε βλάβες στη λευκή ουσία.

Πηγή: www.iatronet.gr