Αναποτελεσματικές οι ανατιμολογήσεις

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Αναποτελεσματικές οι ανατιμολογήσεις

Δεκέμβριος 27, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Μακριά από οποιοδήποτε στόχο ουσιαστικής εξοικονόμησης στη φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται η τακτική των ανακοστολογήσεων προς κάτω, που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Ανάλυση της αγοράς των ιδιωτικών φαρμακείων έδειξε πως το 90% της εξοικονόμησης από τρία τελευταία δελτία τιμών (δεν έχει υπολογιστεί η πιο πρόσφατη ανατιμολόγηση του Δεκεμβρίου) αντισταθμίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της από την υποκατάσταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της φαρμακευτικής αγοράς, που προκύπτουν από μελέτης της IQVIA, έως το Σεπτέμβρη 2017 η αύξηση κατά 94 εκατ. ευρώ του όγκου και κατά 86 εκατ. ευρώ του μίγματος όγκου σχεδόν εκμηδένισαν την εξοικονόμηση των περίπου 200 εκατ. ευρώ που προέκυπτε από τις οριζόντιες μειώσεις τιμών των ανακοστολογήσεων του 2016 και της πρώτης του 2017. Το «αντίβαρο» της υποκατάστασης δεν άφησε τελικά την εξοικονόμηση να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Στο υπό εξέταση διάστημα, η φαρμακευτική αγορά των 3,67 δισ. ευρώ (δεν περιλαμβάνει τα φάρμακα της λίστας του ν.3816) δεν υποχώρησε πάνω από 0,5% και 1%. Αλλά και αυτή η υποχώρηση εκτιμάται ότι οφείλεται στο ψαλίδισμα της αξίας των πωλήσεων των γενοσήμων.

Σύμφωνα με την ανάλυση, στις 5 πρώτες θεραπευτικές κατηγορίες είναι τα μερίδια των οικονομικότερων θεραπειών που έχουν καταγράψει μείωση, σε αντίθεση με την αξία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που παραμένουν λίγο-πολύ σταθερή. Δηλαδή, off patent και γενόσημα έχουν πέσει κατά 10%.

Πηγή: Virus