Αναφυλαξία: Ελλείμματα στην αυτοθεραπεία

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Αναφυλαξία: Ελλείμματα στην αυτοθεραπεία

Αύγουστος 09, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Η αναφυλαξία είναι η πιο κοινή και συχνά απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αλλεργιολογία.

Οι αντιδράσεις από την αναφυλαξία  αυξάνονται παγκοσμίως. Αυτό αποδεικνύουν  στοιχεία για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Οι συντάκτες ενός άρθρου  - ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στην “Ärtzteblatt” αξιολογούν θετικά την οξεία θεραπεία με αδρεναλίνη  για αυτή την άμεση αλλεργική αντίδραση. Σημαντικά κενά, ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν στις συνεχιζόμενες διαγνωστικές εξετάσεις, στη συνταγογράφηση του φαρμάκου έκτακτης ανάγκης και στην εκπαίδευση των ασθενών.

Το κύριο πρόβλημα πολλών πασχόντων: Δεν τους συνταγογραφείται  αυτο-εγχυτήρας αδρεναλίνης. Μετά την επιτυχή νοσηλεία, οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους χωρίς πληροφορίες για περαιτέρω διαχείριση και κιτ θεραπείας έκτακτης ανάγκης. Αυτή η  έλλειψη υποδεικνύεται από μελέτες που έγιναν στο  Βέλγιο και το Μόναχο.

Ένα κιτ επείγουσας αυτοθεραπείας περιέχει αυτοενισχυτές αντιισταμινικών, γλυκοκορτικοειδούς και αδρεναλίνης. Αυτά μπορεί να διαφέρουν στη δόση, τη διάρκεια ζωής και το μήκος της βελόνας και επομένως δεν είναι εύκολα ανταλλάξιμα, προειδοποιεί η  συγγραφική ομάδα. Για να χρησιμοποιήσει κανείς σωστά τα ενέσιμα για ενδομυϊκή χρήση, χρειάζεται κάποιας μορφής άσκηση. Οι γιατροί πρέπει να δίνουν στους ασθενείς  αυτές τις απαραίτητες συμβουλές.

Μια προσφορά εκπαίδευσης από την ομάδα εργασίας "Κατάρτιση και εκπαίδευση για την αναφυλαξία" έχει ήδη εξεταστεί ως μέρος μιας τυχαιοποιημένης μελέτης. Τα ασφαλιστικά καταβάλλουν το κόστος συμμετοχής.

Η αναφυλαξία είναι η πιο κοινή και συχνά απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αλλεργιολογία. Ειδικότερα, η αναφυλαξία στην παιδική ηλικία που προκαλείται από τα τρόφιμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Εκτιμάται ότι ο επιπολασμός της αναφυλαξίας στον πληθυσμό ανέρχεται από 0,3% έως 15%.

Πηγή: www.iatronet.gr