Αντιδράσεις της ΠΟΕΔΗΝ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Αντιδράσεις της ΠΟΕΔΗΝ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Μάρτιος 26, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία με αφορμή το νέο νόμο για τους αδικοπραγούντες ασθενείς, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε επτά νοσοκομεία της περιφέρειας το επόμενο διάστημα, προκειμένου να σταματήσει η συρροή περιστατικών και ειδικά των ακούσιων εισαγωγών, των εισαγγελικών εντολών στα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης, η Αριστοτέλους θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα – πιθανώς και πριν το Πάσχα – σχέδιο νόμου.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, τα νοσηλευτικά ιδρύματα σιγά-σιγά πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία μετασχηματισμού και οριστικής υπέρβασης του ασύλου. «Η φροντίδα αυτών των ανθρώπων προβλέπεται να γίνεται και σε δομές που είναι στην κοινότητα, σε κέντρα ψυχικής υγείας με τη συνδρομή κινητών μονάδων, με τη συνδρομή άλλων εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών» διευκρίνισε. Ο υπουργός αναγνώρισε βεβαίως ότι για να υποστηριχθεί αυτό το βήμα απαιτείται ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό. Απέφυγε, πάντως, σε αυτή τη φάση να πει πόσο προσωπικό, ποιων ειδικοτήτων και με ποια εργασιακή σχέση θα προσληφθεί για το σκοπό αυτό.

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ως αιτία πολέμου. Όπως εκτιμά, οι σχεδιασμοί αυτοί ισοδυναμούν με έγκλημα κατά των ψυχικά πασχόντων.

“Με το εν λόγω νομοσχέδιο προωθούν την μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες” επισημαίνει. “Με την μεταφορά τους στις ΥΠΕ, οι ασθενείς με υποτροπή της νόσου, θα είναι ξεκρέμαστοι” προειδοποιεί, τονίζοντας πως οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων ασφυκτιούν από τα ράντζα. “Πού θα προετοιμάζονται οι ασθενείς για κοινωνική επανένταξη” συμπληρώνει, επισημαίνοντας πως απόρροια των προαναφερόμενων θα είναι άλλες δομές να καταργηθούν, όπως συνέβη με τις μονάδες ΠΦΥ που μεταφέρθηκαν ΥΠΕ, και οι υπόλοιπες να περάσουν στα χέρια ΜΚΟ και της ΑΕΜΥ.

“Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις που όμοιες δεν ματαείδαν!” καταλήγει η Ομοσπονδία, η οποία προκηρύσσει παναττική στάση εργασίας 12-3 την Πέμπτη 29 Μαρτίου και συγκέντρωση μπροστά από το Υπουργείο Υγείας.