Αποζημίωση μαμούθ θα πληρώσει η Johnson & Johnson σε 22 γυναίκες με καρκίνο

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Αποζημίωση μαμούθ θα πληρώσει η Johnson & Johnson σε 22 γυναίκες με καρκίνο

Ιούλιος 27, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Αποζημίωση μαμούθ ύψους 4,7 δις δολαρίων επιδίκασε δικαστήριο του Μιζούρι στις ΗΠΑ  σε 22 γυναίκες που είχαν προσφύγει κατά τις εταιρείας Johnson & Johnson.

Οι γυναίκες ισχυρίζονταν πως η χρήση του ταλκ της εταιρίας τους προκάλεσε καρκίνο στις ωοθήκες.    Πρόκειται για μια από τις 9.000 δικαστικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει η αμερικάνικη εταιρία κολοσσός και οι οποίες αφορούν το προϊόν σήμα κατατεθέν τους.

Η εταιρία δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» και ανακοίνωσε πως θα κάνει έφεση.

Στη δίκη που κράτησε 6 εβδομάδες οι γυναίκες και οι οικογένειες τους ισχυρίστηκαν πως ανέπτυξαν καρκίνο στις ωοθήκες μετά από χρήση του ταλκ για μωρά και άλλων αντίστοιχων προϊόντων της εταιρίας για δεκαετίες.

Οι δικηγόροι των γυναικών τόνισαν πως η εταιρεία γνώριζε ότι το προϊόν ήταν μολυσμένο με αμίαντο από τη δεκαετία του 1970, αλλά απέτυχε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους.

Από την πλευρά της η εταιρία αρνήθηκε πως τα προϊόντα της περιέχουν αμίαντο και επιμένει πως δεν προκαλούν καρκίνο. Επίσης οι εκπρόσωποι της εταιρίας τόνισαν πως μια σειρά ερευνών έχουν αποδείξει πως το ταλκ είναι ασφαλές και πως η ετυμηγορία ήταν αποτέλεσμα μιας «θεμελιωδώς άδικης διαδικασίας»

Ο αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προχώρησε το 2009 και το 2010 σε μια σειρά ερευνών με δείγματα ταλκ. Δεν βρήκε αμίαντο σε αυτά.

Η βρετανική οργάνωση Ovacome που ασχολείται με τον καρκίνο στις ωοθήκες έχει προχωρήσει και αυτή κατά καιρούς σε ανακοίνωση στοιχείων για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν φόβοι πως η χρήση ταλκ στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στις ωοθήκες, όμως ακόμα δεν υπάρχει αρκετές αποδείξεις και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Πάντως η εταιρία ελπίζει βάσιμα πως το εφετείο θα μειώσει ή θα ακυρώσει την αποζημίωση, καθώς αυτό είχε γίνει σε μια υπόθεση το 2017 στην Καλιφόρνια που είχε επιδικάσει 417 εκατ. δολάρια σε μια γυναίκα, αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Σημειώνεται πως οι γυναίκες που προσέφυγαν στο δικαστήριο δεν είναι από το Μιζούρι και επέλεξαν το συγκεκριμένο δικαστήριο γιατί θεωρούσαν πως αυτό θα ήταν πιο φιλικό προς αυτές στην απόφαση του. Αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της εταιρίας στην έφεση.

Σύμφωνα με την Johnson & Johnson «κάθε ετυμηγορία σε αυτό το δικαστήριο έχει ανατραπεί στην έφεση. Ειδικά σε αυτή την  δίκη τα πολλαπλά λάθη ήταν πολύ περισσότερα από άλλες δίκες , οι αποφάσεις των οποίων είχαν επίσης ανατραπεί».

Πηγή: www.health4you.gr