Βιοδείκτης συνδέει τον αυτισμό με τα εντομοκτόνα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Βιοδείκτης συνδέει τον αυτισμό με τα εντομοκτόνα

Αύγουστος 20, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Τα υψηλά επίπεδα σε έναν μεταβολίτη του διχλωρο-διφαινυλο-τριχλωροαιθανίου (DDT) σε έγκυες γυναίκες συνδέονται για πρώτη φορά με τον αυξημένο εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα η οποία χρησιμοποίησε έναν βιοδείκτη στο αίμα.

Το DDT είναι ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν αρχικά για τη θανάτωση εντόμων, όπως οι ψείρες, σε στρατιώτες κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε ελώδεις περιοχές. Πολλές χώρες έχουν απαγορέψει τη χρήση του εδώ και αρκετές δεκαετίες  (στην Ελλάδα απαγορεύθηκε το 1977) αλλά το DDT εξακολουθεί να ανιχνεύεται στην τροφική αλυσίδα, καθώς δεν είναι βιο-διασπώμενο, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε συνεχή έκθεση τους πληθυσμούς.

Χχρησιμοποιώντας τη Φινλανδική Προγεννητική Μελέτη για τον Αυτισμό, μια εθνική μελέτη έκβασης γεννήσεων, οι ερευνητές εντόπισαν 778 παιδιά με αυτισμό που γεννήθηκαν μεταξύ 1987 και 2005 και μια ομάδα ελέγχου που ταιριάζει. Στη συνέχεια υπέβαλλαν τα δείγματα μητρικού ορού από την πρώιμη εγκυμοσύνη σε ποσοτικό προσδιορισμό για τα επίπεδα DDE (διχλωρο-διφαινυλο-διχλωροαιθυλένιο), ένα προϊόν διάσπασης του DDT.

Όπως διαπίστωσαν, οι πιθανότητες εμφάνισης αυτισμού ήταν σχεδόν κατά 1/3 υψηλότερες μεταξύ των απογόνων της μητέρας με επίπεδα DDE που ήταν στο υψηλότερο 75ο εκατοστημόριο, μετά από προσαρμογή για την ηλικία της μητέρας, την ισοτιμία και το ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών (λόγος πιθανότητας [OR], 1,32, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI], 1.02 – 1.71, Ρ = .03). Ακόμη, οι πιθανότητες εμφάνισης αυτισμού με νοητική αναπηρία ήταν υπερδιπλάσιες όταν τα επίπεδα DDE της μητέρας ήταν υψηλότερα από αυτό το όριο (OR, 2.21, 95% CI, 1.32 – 3.69, P = .002). Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ των συνολικών μητρικών επιπέδων των πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) και του αυτισμού.

«Μαζί με γενετικούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η προγεννητική έκθεση στην τοξίνη DDT μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τον αυτισμό» τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Alan S. Brown, MD, MPH, καθηγητή επιδημιολογίας στο Mailman School of Public Health της Κολομβιανής Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Προηγούμενες μελέτες για το DDT είχαν βασιστεί στην εγγύτητα των εγκύων σε μέρη τα οποία είχαν μολυνθεί από τον οργανικό αυτό ρύπο. Η εν λόγω μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που βασίζεται σε έναν βιο-δείκτη για να αποδείξει τη σχέση μεταξύ της εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά με πιθανή προγεννητική τους έκθεση στα εντομοκτόνα και άλλους οργανικούς ρύπους.

«Η μελέτη προσφέρει πιθανές συνέπειες για την κατανόηση μιας πορείας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο αυτισμός θα μπορούσε να αναπτυχθεί από την προγεννητική έκθεση και θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη δημόσια υγεία σε ό, τι αφορά τον έλεγχο και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ρύπους» καταλήγει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 16 Αυγούστου στο American Journal of Psychiatry.

Πηγή: www.virus.com.gr