Βουλγαρία: Γυναίκα πεθαίνει στο μαιευτήριο μετά από χειρισμό Κριστέλερ

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Βουλγαρία: Γυναίκα πεθαίνει στο μαιευτήριο μετά από χειρισμό Κριστέλερ

Αύγουστος 29, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Σοκ προκαλεί μια είδηση που έρχεται από τη Βουλγαρία για μια γυναίκα που πέθανε στη γέννα του πρώτου της παιδιού μετά από την εφαρμογή της δυνητικά επικίνδυνης μαιευτικής πρακτικής «Κριστέλερ». Η μέθοδος συνίσταται στην πίεση της μήτρας στην κοιλιά της γυναίκας, κατά τη διάρκεια της εξώθησης του μωρού, από τους επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με το Βουλγαρικό τύπο, η Ρενέτα Τόμοβα εισήχθη στις 16 Αυγούστου στο νοσοκομείο Σλίβεν για να γεννήσει, έχοντας μια καθ’ όλα φυσιολογική εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ωστόσο, υπέστη τη μαιευτική πρακτική »Κριστέλερ». Μετά τον τοκετό, η Ρενέτα ανέφερε στον άντρα της ότι πονούσαν τα πλευρά της γιατί »οι γιατροί χοροπηδούσαν πάνω στην κοιλιά της». Γυναίκες που γεννούσαν δίπλα της δήλωσαν πως την άκουγαν να κλαίει και να φωνάζει στους γιατρούς να σταματήσουν. Όπως αναφέρεται, κάποιοι γιατροί βγήκαν από την αίθουσα τοκετού για να ενημερώσουν τις υπόλοιπες επίτοκες ότι η γέννα είναι δύσκολη, αλλά παρόλα αυτά, όλα βαίνουν καλώς. Oι φωνές της Ρενέτα, όμως, συνεχίστηκαν.

Η άτυχη γυναίκα πέθανε 24 ώρες μετά, λόγω αιμορραγίας. Το παιδί της γεννήθηκε με παράλυση του δεξιού χεριού και εγκεφαλικές αλλοιώσεις και μεταφέρθηκε σε κλινική στη Σόφια.

Εκτεταμένη χρήση της μεθόδου, διεθνώς

Κατά τη διάρκεια του χειρισμού »Κριστέλερ» η πίεση που ασκείται στη μήτρα μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές ρήξεις και ακατάσχετη αιμορραγία, με σοβαρές επιπτώσεις για τη μητέρα και το παιδί, ακόμη και θάνατο.

Στις κατευθυντήριες οδηγίες του για μια θετική εμπειρία τοκετού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει πως θα πρέπει να αποφεύγεται η περιττή ιατρική παρέμβαση – όπως είναι η μαιευτική πρακτική »Κριστέλερ» – εφόσον η μητέρα και το παιδί δεν κινδυνεύουν.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται, ωστόσο, εκτεταμένα σε πολλές χώρες.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τη χρήση της εν λόγω μαιευτικής μεθόδου. Εντούτοις, οι καταγγελίες γυναικών και η εμπειρία των επαγγελματιών υγείας καταγράφουν μια ιδιαίτερα εκτεταμένη χρήση της επικίνδυνης αυτής πρακτικής. »Δεν καταγράφεται ποτέ στον ιατρικό φάκελο καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες μπορούν να κινηθούν μετά νομικά» εξηγεί το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας.

Χαρακτηριστικά, μια 27χρονη γυναίκα κατήγγειλε τον περασμένο Απρίλιο πως υπέστη μεγάλης διαρκείας χειρισμό «Κριστέλερ» σε δημόσιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να καταλήξει το παιδί της. Επίσης, το Μάιο επίτοκος σε δημόσιο νοσοκομείο υπέστη το χειρισμό, παρότι ζητούσε από τους επαγγελματίες υγείας να σταματήσουν. Σε συνδυασμό με άλλες παρεμβατικές πρακτικές (πρόκληση τοκετού, ακινησία, βεντούζα κ.ά.), το αποτέλεσμα ήταν το νεογνό να παραμείνει στην μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών για ενάμιση μήνα με άγνωστα ακόμη εγκεφαλικά προβλήματα.

Η πρακτική πρέπει να καταργηθεί στην Ελλάδα και να αναγνωριστεί, μαζί με όσες άλλες, ως μαιευτική βία στην χώρα μας» καταλήγει το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας και καλεί όσες γυναίκες έχουν υποστεί αυτή την πρακτική να το ενημερώσουν.

Πηγή: www.healthmag.gr