Γιάννης Μπασκόζος: Τι φταίει για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Γιάννης Μπασκόζος: Τι φταίει για τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Μάιος 23, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, που ξεπερνούν τα 200 και τα αίτια που προκαλούν αυτήν την κατάσταση μίλησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που έγινε στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπασκόζος απέδωσε το πρόβλημα σε τρεις λόγους:

  • Τα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν καταχωρηθεί και εγκριθεί, αλλά προσωρινά ή μόνιμα δεν είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς, λόγω των δυσχερειών παρασκευής GMP (εμβόλια).
  • Η μη διαθεσιμότητά τους στην αγορά προκύπτει ως συνέπεια του παράλληλου εμπορίου (νόμιμου και παράνομου).
  • Έχουν καταχωρηθεί και εγκριθεί, αλλά οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν και τα διακινούν αποφασίζουν να τα αποσύρουν από την ελληνική αγορά για οικονομικούς λόγους.

Αναφερόμενος στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, ο γενικός γραμματέας ανέδειξε την ευρεία χρήση διαγωνιστικών διαδικασιών για τα εκτός πατέντας (off patent) και τα γενόσημα φάρμακα, ενώ αναφέρθηκε στην εφαρμογή ενός εξελιγμένου μηχανισμού αξιολόγησης και αντιστάθμισης ή και υποχρεωτικής αδειοδότησης, (όποτε κριθεί απαραίτητο) στην περίπτωση των πρωτοτύπων φαρμάκων. Τονισε όμως, ότι , η αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων Εξήγησε ότι Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφαρμόζει ένα σύστημα με βάση την ταινία γνησιότητας (ετικέτα ασφαλείας), με διπλή γραμμή και χαρακτηριστικό υδατόσημο ασφαλείας

 

Τον Απρίλιο του 2013, δημιουργήθηκε μία εφαρμογή, μέσω της οποίας οι γραμμωτοί κώδικες όλων των αυτοκόλλητων ετικετών εισάγονται στο χώρο αποθήκευσης από τον κατασκευαστή πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.

Δεσμεύονται σε πραγματικό χρόνο από τους χονδρεμπόρους, προτού τους προωθήσουν σε άλλους χονδρεμπόρους εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σύστημα καταγράφει ακόμη και την προσπάθεια του κατασκευαστή, ενός χονδρεμπόρου ή ενός φαρμακοποιού να παροπλίσει ένα αυτοκόλλητο που έχει ήδη παροπλισθεί από άλλο τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού και άμεσα ενεργοποιούνται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του ΕΟΦ.

Ταυτόχρονα, η αρμόδια υπηρεσία επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις, όπως πρόστιμο, κατάσχεση και καταστροφή.