Για υπεράριθμες νοσηλείες καταγγέλλει το Αττικό η ΕΙΝΑΠ

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Για υπεράριθμες νοσηλείες καταγγέλλει το Αττικό η ΕΙΝΑΠ

Απρίλιος 19, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Οι υπεράριθμες νοσηλείες  στην Θωρακοχειρουργική Κλινική, συχνά σε βάρος της Καρδιολογικής κλινικής, στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συνεπάγονται πολυάριθμα ράντζα κατά τις εφημερίες, πρόβλημα που καταγγέλει η  Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των γιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου έχουν επανελλειμμένως αναδείξει το πρόβλημα της εξυπηρέτησης πολύ μεγαλύτερου αριθμού ασθενών από αυτόν που πραγματικά μπορεί να αντέξει το Αττικό.

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε μετά από απόφαση της διοίκησης να διπλασιάσει τα κρεβάτια της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής. Όπως εξηγεί, η τελευταία λειτουργεί με προγραμματισμένα περιστατικά σε βάρος της Καρδιολογικής Κλινικής που συμμετέχει στη γενική εφημερία του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας καρδιοπαθών σε ράντζα.

“Όχι μόνο δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου (σ.σ. η διοίκηση) αλλά συνεχίζει την πρακτική των προηγούμενων διοικήσεων να αυξάνει τις δραστηριότητες του νοσοκομείου, αγνοώντας τα εκλεγμένα όργανα των εργαζομένων” αναφέρει σχετικά. Απορρίπτει δε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της διοίκησης ότι για την άθλια αυτή κατάσταση φταίνε οι εργαζόμενοι.

“Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου να αναλάβει σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ράντζων, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις των εργαζομένων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών στο λεκανοπέδιο” τονίζει η ΕΙΝΑΠ και προσθέτει πως η ακύρωση της επίμαχης απόφασης για την επέκταση της Θωρακοχειρουργικής είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Για την οριστική επίλυση του προβλήματος η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί, ταυτόχρονα, προσλήψεις υγειονομικών για να:

  • αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης και εξουθένωσης του προσωπικού του νοσοκομείου,
  • καταστεί δυνατή η απορρόφηση μέρους των ράντζων σε κλίνες που παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστές,
  • ανοίξουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου, και
  • λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αναμονή των νοσηλευόμενων για χειρουργική επέμβαση.

“Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συμμετοχή όλων των τμημάτων του νοσοκομείου στη γενική εφημερία με αντίστοιχη μέριμνα για επαρκή στελέχωσή τους” καταλήγει.