Δεν αγοράζουν αυθαίρετα αντιβίωση οι περισσότεροι Έλληνες

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Δεν αγοράζουν αυθαίρετα αντιβίωση οι περισσότεροι Έλληνες

Φεβρουάριος 12, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Δεν θα λάμβανε ένα φάρμακο χωρίς να υπάρχει σύσταση γιατρού γι αυτό, υποστηρίζει το 70% των Ελλήνων, όμως ο φαρμακοποιός  9 στις 10 φορές θα το δώσει χωρίς συνταγή.  Το βασικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα των φοιτητών της Greek Pharmaceutical Students’ Federation- GPSF.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τα αντιβιοτικά στο Τμήμα Φαρμακευτικής Αθηνών και στην 9η Επιστημονική Διημερίδα  και  Έκθεση Επιχειρηματικότητας και Υγείας από φοιτητές - μέλη της GPSF.  Συμμετείχαν 1067 άτομα εκ των οποίων το 41% ήταν άνδρες και 59% γυναίκες. Επίσης το 76% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-26 ετών ενώ μόνο το 30% ανήκε στο χώρο της υγείας.

Στις ερωτήσεις:

- «Θα αγοράζατε (εσείς προσωπικά) αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;» στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 30% απάντησε θετικά, ενώ το 68% απάντησε αρνητικά (το 2% δεν απάντησε ή ανέφερε ότι δεν γνωρίζει). Στην κατηγορία των ερωτώμενων οι οποίοι ανήκαν στις Επιστήμες Υγείας, εκεί επίσης μόνο το 34% απάντησε θετικά.

- «Έχετε ζητήσει εσείς ή κάποιος οικείος για εσάς αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;» περισσότεροι από τους μισούς (54%) απάντησε θετικά, ενώ στην κατηγορία των επιστημόνων υγείας το ποσοστό ανεβαίνει στο 62%!

-        «Σας έχουν προμηθεύσει σε φαρμακείο αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού;». Το  90% απαντά θετικά και από τις Επιστήμες Υγείας το 93%, γεγονός που καταδεικνύει την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που γίνεται στη χώρα μας καθώς στη σχετική ερώτηση απαντά θετικά το 86% του συνόλου και το 95% των επιστημόνων υγείας. Εδώ παρατηρείται επίσης ότι από το γενικό σύνολο ένα 12% δε γνωρίζει τη συμβαίνει όσον αφορά στην υπερκατανάλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών και από τις πρώτες στην εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών.  

- «Θεωρείτε πως υπάρχει πρόβλημα αν πάρετε αντιβίωση ενώ τελικά δεν τη χρειαζόσασταν;» Εδώ στο σύνολο των ερωτώμενων, το 84% απαντά πως υπάρχει πρόβλημα, ενώ στους επιστήμονες υγείας το 92%.