Δεν απειλεί τη γονιμότητα το εμβόλιο κατά του HPV

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Δεν απειλεί τη γονιμότητα το εμβόλιο κατά του HPV

Αύγουστος 28, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Σε χαμηλά ποσοστά παραμένει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, παρά τις  επιστημονικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του.

Μία νέα μελέτη που προστίθεται σε εκείνες οι οποίες αποδεικνύουν την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics. Με βάση τη μελέτη, οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι ο το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα των κοριτσιών.

«Οι αναφορές για πρόωρη εμμηνόπαυση μετά από εμβολιασμό κατά του ιού HPV κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως, οι πληροφορίες αυτές συνήθως βασίζονται σε μικρό αριθμό μεμονωμένων περιπτώσεων και θα πρέπει πάντα να αξιολογούνται και να ερμηνεύονται με προσοχή», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, Άλισον Νέιλγουέι, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Υγείας του συστήματος Kaiser Permanente, στο Πόρτλαντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από ένα σύνολο περίπου 200.000 νεαρών γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια) μετά από τον εμβολιασμό τους κατά του HPV ή άλλων συνιστώμενων εμβολιασμών.

«Από τις σχεδόν 59.000 γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί έναντι του HPV, μόνο μια μετέπειτα εκδήλωσε πιθανά συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης», αναφέρει η έρευνα. «Αν η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια προκαλείται από το εμβόλιο για τον HPV, ή άλλα συνιστώμενα εμβόλια κατά την εφηβεία, θα περιμέναμε να δούμε υψηλότερη συχνότητα στις νεαρές γυναίκες που είναι πιθανότερο να έχουν εμβολιαστεί. Αλλά δεν εντοπίσαμε αυξημένο κίνδυνο στις συγκεκριμένες γυναίκες», συμπληρώνει η Άλισον Νέιλγουέι.

Πηγή: www.healthmag.gr