Διαβήτης τύπου 2: Ο διαταραγμένος ύπνος καθυστερεί την επούλωση πληγών

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Διαβήτης τύπου 2: Ο διαταραγμένος ύπνος καθυστερεί την επούλωση πληγών

Αύγουστος 28, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Νέα έρευνα εξέτασε τη σχέση επούλωσης πληγών, ύπνου και διαβήτη.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SLEEP, μελέτησε την επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στην επούλωση των πληγών. Οι επιστήμονες συνέκριναν παχύσαρκους ποντικούς με διαβήτη 2, με φυσιολογικού βάρους ποντικούς χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Την έρευνα πραγματοποίησε ο Mark McLain, του University of Tennessee at Knoxville και ο Καθηγητής Ralph Lydic και άλλοι, από το University of Tennessee at Knoxville και το University of Tennessee Graduate School of Medicine.

Οι ερευνητές αναισθητοποίησαν 34 αρσενικούς ποντικούς και δημιούργησαν μικρές χειρουργικές τομές στην πλάτη τους.

Στη συνέχεια, μέτρησαν πόσος χρόνος χρειάστηκε για την επούλωση των πληγών, κάτω από 2 περιστάσεις. Μια ομάδα τρωκτικών ακολούθησε τακτικό πρόγραμμα ύπνου, ενώ η δεύτερη έπρεπε να ξυπνά πολλές φορές τη νύχτα.

Ο διαταραγμένος ύπνος προκάλεσε σημαντική καθυστέρηση στην επούλωση πληγών των ποντικών με διαβήτη.

Τα ζώα που κοιμήθηκαν ανεπαρκώς ήθελαν 13 μέρες για να φτάσουν στο 50% της ίασης σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε διαταραγμένο ύπνο, η οποία χρειάστηκε 10 ημέρες.

Ποντικοί φυσιολογικού βάρους είχαν 50% ίαση στις πληγές σε λιγότερο από 1 εβδομάδα και ολοκληρωτική ίαση σε 2 εβδομάδες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 θα μπορούσε να οδηγεί σε κακή κυκλοφορία αίματος και νευρική βλάβη.

Λόγω αυτών των επιπλοκών, ο οργανισμός είναι πιο πιθανό να εμφανίσει λοίμωξη.

Η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και εξασθενεί τη διαδικασία ίασης, επομένως είναι εύκολο να δει κάποιος τη σχέση μεταξύ ύπνου και επούλωσης πληγών. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να εξασθενήσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού, εκθέτοντας το σώμα σε λοιμώξεις. Για παράδειγμα, ο βραχύτερος ύπνος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος.

Πηγή: www.iatronet.gr