Δυσκολίες πρόσβασης στην υγεία οι φτωχότεροι

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Δυσκολίες πρόσβασης στην υγεία οι φτωχότεροι

Νοέμβριος 27, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

 Μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας έχουν τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι υγειονομικές τους ανάγκες.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγινε στα 28 κράτη μέλη, σκιαγραφώντας το προφίλ των πολιτών.

Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι κάποιες υπηρεσίες τους παρέχονται δωρεάν, οι συμμετοχές σε εξετάσεις, φάρμακα και γιατρούς κάνουν το σύστημα απροσπέλαστο.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η μη ικανοποιούμενη ανάγκη αυξήθηκε και οι ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης στην περίθαλψη».

Μάλιστα οι φτωχότεροι Έλληνες αντιμετωπίζουν ζητήματα όταν χρειάζονται υπηρεσίες υγείας επειδή πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους χρήματα για εξετάσεις, για τις επισκέψεις σε γιατρούς, για τα φάρμακα, ενώ και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση είναι μεγάλες. Είναι γνωστές άλλωστε οι ουρές αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και γενικότερα στις δημόσιες δομές.

«Στην Ελλάδα, η μη ικανοποιούμενη ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω κόστους, απόστασης ή χρόνου αναμονής, τριπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία και είναι πλέον η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ (12,3% έναντι 3,3% του μέσου όρου της ΕΕ).

Το κόστος αναφέρεται ως η συχνότερη αιτία μη ικανοποιούμενης ανάγκης στην Ελλάδα και αφορά ενδεχομένως όχι μόνο οικονομικές δυσκολίες  αλλά και μεταβολές στο εισόδημα των νοικοκυριών και στα μοντέλα κατανάλωσης, όπως επίσης και στις προτιμήσεις των χρηστών.

Το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει μη ικανοποιούμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης λόγω υψηλού κόστους  υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2015 (από 4,2% σε 10,9%).

Η ελληνική πολιτεία διαθέτει τα λιγότερα χρήματα για κάθε Έλληνα ασθενή σε ολόκληρη την Ευρώπη γιατί,  όπως περιγράφεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικών δαπανών για την υγεία στην ΕΕ.