Είναι οι νευρολογικές διαταραχές το αποτέλεσμα των λαθών εξέλιξης του εγκεφάλου;

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Είναι οι νευρολογικές διαταραχές το αποτέλεσμα των λαθών εξέλιξης του εγκεφάλου;

Ιούλιος 25, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Μια ομάδα ερευνητών που συνδέονται με πολλά ιδρύματα στην Αυστραλία πρότεινε ορισμένες νευρολογικές διαταραχές να έχουν τις ρίζες τους σε λάθη εξέλιξης. Στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience , η ομάδα περιγράφει τις ιδέες τους και τις πιθανές πορείες έρευνας που προχωρούν.

Καθώς οι επιστήμονες βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στο μυαλό μας ως μέρος μιας προσπάθειας να κατανοήσουν πώς λειτουργούν, προτείνουν νέες ιδέες για να εξηγήσουν τις παρατηρήσεις τους. Ένας μεγάλος τομέας έρευνας περιλαμβάνει νευρολογικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Πώς συμβαίνουν, τι συμβαίνει και υπάρχουν τρόποι για να τους αντιμετωπίσουμε;

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές πρότειναν μια νέα ιδέα – ότι ορισμένες νευρολογικές διαταραχές μπορεί να προκύψουν από τη φυσική εξέλιξη. Σημειώνουν ότι η εξέλιξη του εγκεφάλου είναι μια πράξη εξισορρόπησης λόγω της φυσικής του φύσης. Έχουμε τόσα πολλά καλώδια, επειδή τα κρανία μας έχουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος.

Έτσι, καθώς οι εγκέφαλοί μας εξελίσσονται, το κόστος της ανατομικής καλωδίωσης ζυγίζεται έναντι των υπολογιστικών κερδών όπως μετριέται από την αύξηση της πολυπλοκότητας. Υποστηρίζουν επιπλέον ότι λόγω περιορισμένων μέσων για την αύξηση της ποσότητας καλωδίωσης, η φύση αναγκάζεται να ασχοληθεί με το πώς να αυξήσει την πολυπλοκότητα. Προτείνουν ότι κάτι τέτοιοη εξισορρόπηση της πράξης είναι πιθανό να οδηγήσει μερικές φορές σε εξελικτικές αλλαγές που δεν εξαντλούνται – με άλλα λόγια, σφάλματα. Και ορισμένα από αυτά τα λάθη είναι πιθανό να λάβουν τη μορφή νευρολογικών διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια.

Ως μέρος της ιδέας τους, σημειώνουν ότι η τρέχουσα θεωρία υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος έχει συνδέσεις-περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με ορισμένους τρόπους για ορισμένους σκοπούς. Καθώς οι εξελικτικές αλλαγές προκύπτουν εξαιτίας περιβαλλοντικών ή άλλων παραγόντων που προκαλούν μεταλλάξεις, οι συνδέσεις μπορούν να αλλάξουν ή να διαταραχθούν. Τέτοιες αλλαγές, σημειώνουν, είναι πιθανό να θεωρηθούν από τις σύγχρονες συσκευές δοκιμών ως αλλαγές στη γκρίζα ύλη – αυτό οφείλεται στο ρόλο που παίζει η γκρίζα ύλη στη δρομολόγηση των επικοινωνιών στον εγκέφαλο.

Για να καταλάβουμε καλύτερα ποιες αλλαγές μπορούμε να δούμε στη γκρίζα ύλη λόγω εξελικτικών μεταλλάξεων, η ομάδα δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο για την προσομοίωση τέτοιων αλλαγών. Διαπίστωσαν αλλαγές στην γκρίζα ύλη που ήταν μερικές φορές συνεπείς με παρόμοιες αλλαγές που έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με σχιζοφρένεια

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ιδέες τους ανοίγουν την πόρτα σε δύο νέες γραμμές έρευνας. Η πρώτη αφορά τη μελέτη των κόμβων επικοινωνίας στον εγκέφαλο και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται. Το δεύτερο θα επικεντρωθεί στη χρήση όσων έχουν μάθει σε τέτοιες ερευνητικές προσπάθειες για τη θεραπεία αυτών με νευρολογικές διαταραχές.

Πηγή: HealthWeb