Ελλείψεις αίματος ανησυχούν τους ασθενείς

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ελλείψεις αίματος ανησυχούν τους ασθενείς

Φεβρουάριος 10, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς και οι 800 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμικοί), οι οποίοι εξαιτίας των ελλείψεων αίματος στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής υπομεταγγίζονται.

Ειδικότερα, και υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι ασθενείς έχουν προγραμματισμένες, τακτικές μεταγγίσεις κάθε δύο - τρεις εβδομάδες με δύο μονάδες αίματος (συμπυκνωμένα ερυθρά), ενώ κάποιοι, ανάλογα με τον σωματότυπό τους, χρειάζονται τρεις. Όμως, από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η τακτική εξοικονόμησης των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λαμβάνουν μόνο μία μονάδα αίματος.

Μοιραία, λόγω της μειωμένης ποσότητας αίματος που έλαβαν οι προαναφερόμενοι ασθενείς, θα πρέπει να κλείσουν εκ νέου ραντεβού σε μία εβδομάδα. «Αυτό, όμως, είναι αδύνατο διότι δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού συμπίπτουν με τις υπόλοιπες προγραμματισμένες μεταγγίσεις» σημειώνει ο Σύλλογος Πασχόντων.

Μάλιστα, και σύμφωνα πάντα με την ίδια καταγγελία, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, στο «Αγία Σοφία» οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία υπομεταγγίζονται σε ποσοστό που ανέρχεται από 12% έως 50%, ενώ υπάρχουν και σποραδικές αναβολές των μεταγγίσεων για λίγες μέρες.

Σημειώνεται δε ότι ελλείψεις αίματος παρατηρούνται και στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, στο Κρατικό Νίκαιας  και στο Λαϊκό.

Πηγή: «ΤΑ ΝΕΑ»