Επιδοματική ενίσχυση σε πάσχοντες αιματολογικών ασθενειών με αναπηρία 50% +

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Επιδοματική ενίσχυση σε πάσχοντες αιματολογικών ασθενειών με αναπηρία 50% +

Αύγουστος 31, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Οικονομική ενίσχυση και σε ασθενείς με συγγενή ανοσοανεπάρκεια αντισωμάτων.

Μηνιαία οικονομική ενίσχυση ανάλογη με αυτήν που χορηγείται στους πάσχοντες από αιμορροφιλία Α, προβλέπεται πλέον και για πάσχοντες από πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια αντισωμάτων που υποβάλλονται θεραπευτικά σε εγχύσεις ανοσοσφαιρίνης, με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. 

Την σχετική απόφαση υπέγραψαν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την περσινή αναπροσαρμογή του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, επιτρέποντας την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης του 2009 που προέβλεπε την ένταξη των παραπάνω ατόμων στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης πασχόντων από συγγενή αιμολυτική αναιμία και συγγενή αιμορραγική διάθεση.

Ήδη για φέτος προβλέπεται η επιβάρυνση με 144.000 ευρώ του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ από το 2019 και στο εξής η ετήσια πρόσθετη δαπάνη υπολογίζεται από το υπουργείο Εργασίας - το οποίο και θα καλύψει την οικονομική ενίσχυση - στα 345.000 ευρώ περίπου.

Αναλυτικά, η απόφαση που υπέγραψαν οι δύο αναπληρωτές υπουργοί έχει ως εξής:
1. «Δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης ατόμων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία κ.λπ., που εφαρμόζεται σύμφωνα με την υπ’ αρ. Γ4/Φ.167/2073/1982 ΚΥΑ (ΦΕΚ 640/Β΄), όπως ισχύει είναι: 

α) άτομα με μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιμία, αιμοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία. Για όλες τις παραπάνω παθήσεις απαιτείται ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω. 

β) άτομα με αιμορροφιλία Α, αιμορροφιλία Β, συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις. Για όλες τις παραπάνω παθήσεις απαιτείται ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. 

γ) άτομα με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. 

δ) πάσχοντες από πρωτοπαθή (συγγενή) ανοσοανεπάρκεια αντισωμάτων που υποβάλλονται θεραπευτικά σε εγχύσεις ανοσοσφαιρίνης, με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. 

2. Το ποσό της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για τα άτομα της κατηγορίας δ΄ της παραγράφου 1 της παρούσης αντιστοιχεί στο ύψος του ποσού που χορηγείται στην κατηγορία των πασχόντων από αιμορροφιλία Α κ.λπ. (κατηγορία β΄ της παραγράφου 1), όπως διαμορφώνεται και ισχύει κάθε φορά. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αρ. Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10807/530/10-04-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1271/Β΄)». 

Πηγή: www.healthmag.com