Ηλεκτρονικά θα χορηγούνται τα φάρμακα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ηλεκτρονικά θα χορηγούνται τα φάρμακα

Μάρτιος 05, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Άυλες και χωρίς απαίτηση εκτύπωσης θα είναι πλέον οι συνταγές, καθώς το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να βάλει τέλος στα εκατομμύρια εκτυπωμένων συνταγών που πλημμυρίζουν τα φαρμακεία και τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και ταυτοχρόνως δεν βοηθούν στον έλεγχο του κόστους.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία  που πέρασε στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Σύμφωνα με τη διάταξη, η συνταγή ή το παραπεμπτικό δύνανται να είναι ψηφιακά. Στην περίπτωση αυτή, η άυλη συνταγή ή το άυλο παραπεμπτικό διακινούνται και εκτελούνται αποκλειστικά ψηφιακά, έπειτα από την ταυτοποίηση του ασθενούς.

Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος αναμένεται να καθοριστούν το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση. Η λογική της παρέμβασης είναι να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι συνταγές από τα φαρμακεία στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να απαιτούνται οι περίπου 6,5 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού που ισοδυναμούν με τον μηνιαίο αριθμό των εκδιδόμενων συνταγών.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εμφανίζεται επιφυλακτικό στη νέα διαδικασία, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του.

Η χρήση της ηλεκτρονικής συνταγής χαρακτηρίζεται ως μία σημαντική στρατηγική πολιτική για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού συστήματος ηλεκτρονικής υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη.  Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι η δυνατότητα να λαμβάνουν οι πολίτες ηλεκτρονικές συνταγές οπουδήποτε στην Ευρώπη. Οι χώρες που έχουν πρωτοπορήσει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι η Γερμανία και η Σουηδία, όπου ξεκίνησαν να εφαρμόζουν παρόμοια συστήματα από τη δεκαετία του '80. Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το 2011, ενώ στην Ελλάδα ψηφίστηκε το 2010 και λίγους μήνες αργότερα έγιναν τα πρώτα βήματα εφαρμογής.