Η αξονική αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η αξονική αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο

Ιούλιος 24, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα νέας έρευνας, που έδειξε ότι η αξονική τομογραφία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στον εγκέφαλο!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute. Η χρήση αξονικής τομογραφίας (CT) έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αξονική βελτιώνει σημαντικά τις διαγνωστικές δυνατότητες, αλλά παρέχει υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας από άλλες εξετάσεις, όπως η κοινή ακτινογραφία.

Έτσι, τίθεται σοβαρό θέμα ακτινοπροστασίας ιδιαίτερα των παιδιών, τα οποία ενδέχεται να λαμβάνουν υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας, είναι πιο ευαίσθητα στις κακοήθειες, που σχετίζονται με την ακτινοβολία σε σχέση με τους ενήλικες και έχουν περισσότερο χρόνο για να δείξουν αποτελέσματα από τον πιθανό κίνδυνο.

Οι πιο κοινές κακοήθειες που προκαλούνται από την ιοντίζουσα ακτινοβολία μεταξύ παιδιών και νεαρών ενηλίκων είναι η λευχαιμία και οι όγκοι του εγκεφάλου. Έτσι, οι ερευνητές αξιολόγησαν τους κινδύνους λευχαιμίας και όγκου στον εγκέφαλο μετά από έκθεση σε ακτινοβολία από αξονική στην παιδική ηλικία.

Στη μελέτη πήραν μέρος 168.394 παιδιά που υποβλήθηκαν σε μία ή περισσότερες αξονικές μεταξύ 1979 και 2012. Οι ερευνητές αναζήτησαν στα αρχεία όλων των ολλανδικών νοσοκομειακών τμημάτων ακτινολογίας καθώς στις Κάτω Χώρες, οι αξονικές σε παιδιά εκτελούνται μόνο σε νοσοκομεία. Το βασικό εύρημα ήταν ότι η συνολική επίπτωση του καρκίνου ήταν 1,5 φορές υψηλότερη από την αναμενόμενη.

Ειδικότερα, βρέθηκε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος για κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου. Από την άλλη, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία συσχέτιση για λευχαιμία. Οι δόσεις ακτινοβολίας στο μυελό των οστών, από τις οποίες προέρχεται η λευχαιμία, ήταν χαμηλές.

«Οι επιδημιολογικές μελέτες για τον κίνδυνο καρκίνου από χαμηλές δόσεις ιατρικής ακτινοβολίας είναι πρόκληση», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Michael Hauptmann. «Ωστόσο, η προσεκτική αξιολόγηση των δεδομένων και των στοιχείων από άλλες μελέτες δείχνει ότι η έκθεση στην ακτινοβολία που σχετίζεται με την αξονική τομογραφία αυξάνει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο. Η προσεκτική αιτιολόγηση των παιδιατρικών εξετάσεων και της βελτιστοποίησης της δόσης, όπως γίνεται σε πολλά νοσοκομεία, είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων»

Πηγή: Virus.com.gr