Η Γαλλία χτίζει το πρώτο της ‘’χωριό Alzheimer’’

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η Γαλλία χτίζει το πρώτο της ‘’χωριό Alzheimer’’

Ιούλιος 26, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Στόχος είναι να δημιουργηθεί αίσθηση κανονικότητας και να διατηρηθεί η συνέχεια μεταξύ της προηγουμένης ζωής των ασθενών και της δομής.

 Γαλλία χτίζει το πρώτο της ‘’χωριό Alzheimer’’-ένα πείραμα που στοχεύει να βελτιώσει τη ζωή ανθρώπων με τη νόσο.

Το συγκρότημα στο Dax, μια λουτρόπολη στη νοτιοδυτική Γαλλία, θα μιμείται μια κοινότητα κωμόπολης με σουπερμάρκετ, κέντρο υγείας, κομμωτήριο και βιβλιοθήκη.

Οι 120 κάτοικοι θα έχουν την ελευθερία να κινούνται με ασφάλεια στο χωριό, που θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθά την αίσθηση κατεύθυνσης και τη μνήμη.

Οι κάτοικοι θα μένουν σε μικρά σπίτια οργανωμένα σε 4 γειτονιές, ενώ 12 εθελοντές θα οργανώνουν δραστηριότητες.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί αίσθηση κανονικότητας και να διατηρηθεί η συνέχεια μεταξύ της προηγουμένης ζωής των ασθενών  και της δομής.

Όσοι υποστηρίζουν το σχέδιο δηλώνουν ότι οι ασθενείς είναι πιο ενεργητικοί και κοινωνικοί και χρειάζονται λιγότερα φάρμακα από αυτούς στα γηροκομεία.

Στο χωριό Landais Alzheimer, ομάδα ερευνητών θα ζει κοντά στους κατοίκους και τους φροντιστές τους για να πραγματοποιήσει έρευνα που θα συγκρίνει τη διαβίωση με αυτή στα συνήθη γηροκομεία.

Το ‘’χωριό Alzheimer’’ αναμένεται να ανοίξει στο τέλος του 2019. Το project υπολογίζεται να κοστίσει 28,8 εκατομμύρια ευρώ και σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτείται από το δημόσιο.

Πηγή: www.iatronet.gr