Η κοινή αιτία της άνοιας μπορεί να είναι θεραπεύσιμη

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η κοινή αιτία της άνοιας μπορεί να είναι θεραπεύσιμη

Ιούλιος 25, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Μια νέα μελέτη – υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο ΗνωμένοΒασίλειο – έχει αποκαλύψει τώρα πώς μια ασθένεια που επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου συμβάλλει στην άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύεται τώρα στο περιοδικό Science Translational Medicine, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Anna Williams, επικεφαλής του Κέντρου MRC για την αναγεννητική ιατρική στο πανεπιστήμιο, σημειώνουν πώς μελέτησαν τα μοριακά χαρακτηριστικά της νόσου στους αρουραίους.

Έκαναν μερικές σημαντικές ανακαλύψεις. Εντοπίστηκαν, για παράδειγμα, ένας μηχανισμός μέσω του οποίου μεταβάλλονται τα αιμοφόρα αγγεία από το CSVD βλάπτουν την επικάλυψη μυελίνης των νευρικών ινών που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι επιστήμονες έδειξαν επίσης πως ορισμένα φάρμακα ανέτρεψαν τις μεταβολές των αιμοφόρων αγγείων και εμπόδισαν τη βλάβη των νευρικών ινών στους εγκεφάλους των αρουραίων.

Οι ανιχνεύσεις εγκεφάλου ατόμων με άνοια συχνά εμφανίζουν ανωμαλίες σε λευκή ύλη, η οποία αποτελείται κυρίως από νευρικές ίνες και την κάλυψη μυελίνης τους. Όμως, μέχρι τη μελέτη αυτή, οι βασικοί μηχανισμοί που εμπλέκουν το CSVD ως οδηγό της βλάβης της μυελίνης σε λευκή ύλη ήταν άγνωστοι. Εάν ο μηχανισμός είναι ο ίδιος στο ανθρώπινο CSVD, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να προετοιμάσουν το δρόμο για νέες θεραπείες για άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο .

Ο Δρ Sara Imarisio, επικεφαλής της έρευνας στην έρευνα του Alzheimer UK – ένας από τους οργανισμούς που χρηματοδοτεί τη μελέτη – λέει ότι τα ευρήματα δείχνουν «μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση για την έρευνα για θεραπείες που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις βλαβερές συνέπειες των μεταβολών των αιμοφόρων αγγείων και να βοηθήσουν [να] διατηρούν τα νευρικά κύτταρα λειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
 

Πηγή: HealthWeb