Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων που επηρέασε 150.000 ασθενείς

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η παραβίαση προσωπικών δεδομένων που επηρέασε 150.000 ασθενείς

Ιούλιος 03, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

To πρόβλημα κωδικοποίησης στο λογισμικό του Βρετανικού Νοσοκομείου.

Μια παραβίαση δεδομένων του NHS έχει επηρεάσει 150.000 ασθενείς στην Αγγλία, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση. Το NHS μιλά για ένα σφάλμα κωδικοποίησης. Τα δεδομένα μοιράστηκαν για κλινικούς ελέγχους και έρευνες για τους ασθενείς που είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε ανταλλαγή πληροφοριών δεδομένων.

Το ζήτημα προέκυψε όταν οι επιλεγμένοι ασθενείς, οι οποίοι ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν μόνο οι εμπιστευτικές πληροφορίες για την υγεία τους για να τους παράσχουν τη φροντίδα τους, μεταβιβάστηκαν σε άλλα μέρη (αυτά που ονομάζονται opt outs). Αυτό συνέβη εξαιτίας ενός προβλήματος κωδικοποίησης που επηρεάζει το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι οικογενειακοί γιατροί. Το λογισμικό, οι εκθέσεις Daily Mirror , είχε τη δυνατότητα να καταγράφει αντιρρήσεις σχετικά με τα δεδομένα του ασθενούς που χρησιμοποιούνται για σκοπούς έρευνας και ελέγχου. Ωστόσο, η ένσταση δεν καταχωρίστηκε.

Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εφαρμογή SystmOne και το ζήτημα περιοριζόταν σε κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις για το οικογενειακό γιατρό (γενικός ιατρός). Το SystmOne έχει σχεδιαστεί για να μεταβιβάζει τα αιτήματα απορρήτου δεδομένων στον πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS). Ωστόσο, σε 150.000 περιπτώσεις αυτή η μεταφορά πληροφοριών δεν έγινε. Η παραβίαση αποκαλύφθηκε από τους διαχειριστές στα τέλη Ιουνίου του 2018, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε μέχρι τις 2 Ιουλίου 2018. Οι υπάλληλοι του NHS Digital – θεωρούμενοι ως το «ασφαλές καταφύγιο» για τα δεδομένα των ασθενών – σημείωσαν το λάθος όταν διαπίστωσαν εισροή της απόρριψης ασθενών, σύμφωνα με The Daily Mail .

Σύμφωνα με το BBC , ο κύριος του έργου της SystmOne, TPP, δήλωσε ότι «απολογείται ανεπιφύλακτα» για το σφάλμα. Το NHS Digital έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επικοινωνήσει γραπτώς με όλους τους ασθενείς και να το αντιγράψει στον οικογενειακό γιατρό.

Η υπόθεση απαιτούσε από την υπουργό Υγείας Jackie Doyle-Price να προβεί σε δήλωση στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου . Εδώ ο πολιτικός του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσε: «Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ο κίνδυνος για τη φροντίδα των ασθενών ως αποτέλεσμα αυτού του σφάλματος.» Η NHS Digital έχει ενημερώσει το γραφείο του Επιτρόπου Πληροφόρησης και τον Εθνικό Φορέα για την Υγεία και την Φροντίδα ».