Η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών

Ιούλιος 26, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Μόνο 64 χώρες αναφέρουν ότι ακολουθούν τις συστάσεις του FAO-OIE-WHO για να περιορίσουν τη χρήση σημαντικών αντιμικροβιακών ουσιών.

Οι χώρες κάνουν σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR), αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κενά και απαιτούν επείγουσα δράση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (OIE) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Η έκθεση παρουσιάζει πρόοδο σε 154 χώρες αλλά αποκαλύπτει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. Σε ορισμένα κράτη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες , εργάζονται για πολιτικές AMR στον τομέα των ανθρώπων και των ζώων για περισσότερο από 4 δεκαετίες. Άλλα κράτη μόλις πρόσφατα άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση για να περιορίσουν αυτή την αυξανόμενη απειλή. Η πρόοδος στην ανάπτυξη και την εφαρμογή σχεδίων είναι μεγαλύτερη στις χώρες με υψηλό εισόδημα απ' ότι στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά όλες οι χώρες έχουν περιθώρια βελτίωσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, 105 χώρες εφαρμόζουν σύστημα επιτήρησης για την αναφορά ανεπιθύμητων από τα φάρμακα λοιμώξεων στην ανθρώπινη υγεία και τα ζώα και 68 χώρες εφαρμόζουν σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης αντιμικροβιακών ουσιών. Επιπλέον, 123 χώρες ανέφεραν ότι έχουν πολιτικές για τη ρύθμιση της πώλησης αντιμικροβιακών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης συνταγής για ανθρώπινη χρήση - βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάχρησης των αντιμικροβιακών ουσιών.

Ωστόσο ο κίνδυνος υπάρχει και είναι μεγάλος καθώς πολλές φορές τα φάρμακα πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή και αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και την υγεία των ζώων, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής.

Η έκθεση επισημαίνει τομείς, ιδίως στους τομείς των ζώων και των τροφίμων, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις και δράσεις. Για παράδειγμα, μόνο 64 χώρες αναφέρουν ότι ακολουθούν τις συστάσεις του FAO-OIE-WHO για να περιορίσουν τη χρήση σημαντικών αντιμικροβιακών ουσιών . Από αυτές, 39 είναι χώρες υψηλού εισοδήματος, με την πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αντιθέτως, μόνο 3 χώρες από την Αφρική και 7 κράτη της Αμερικής έχουν κάνει αυτό το σημαντικό βήμα για να μειώσουν την εμφάνιση αντιμικροβιακής αντοχής.

Υπάρχει επίσης μια σημαντική έλλειψη δράσης και των δεδομένων στους τομείς του περιβάλλοντος και των φυτών. Παρόλο που 78 χώρες έχουν θεσπίσει κανονισμούς για την πρόληψη της μόλυνσης του περιβάλλοντος γενικά, μόνο 10 από αυτούς αναφέρουν ότι διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές ρυθμίσεις για όλα τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών που περιορίζουν την απόρριψη των αντιμικροβιακών υπολειμμάτων στο περιβάλλον. 

Από την έρευνα αυτή και από άλλες πηγές, η τριμερής οργάνωση (FAO, OIE και ΠΟΥ) έχει επίγνωση του γεγονότος ότι 100 χώρες έχουν τώρα εθνικά σχέδια δράσης για την AMR και άλλα 51 κράτη έχουν σχέδια υπό ανάπτυξη, αλλά τονίζουν στις εκθέσεις τους ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται.

Πηγή: www.iatronet.gr