Η Gates εγκαινιάζει μη κερδοσκοπικό βραχίονα βιοτεχνολογίας

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Η Gates εγκαινιάζει μη κερδοσκοπικό βραχίονα βιοτεχνολογίας

Ιούλιος 26, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates πρόκειται να ξεκινήσει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Ο νέος ιατρικός οργανισμός θα επικεντρωθεί κυρίως στην ανακάλυψη θεραπειών για ασθένειες που επηρεάζουν εκείνες τις κοινωνίες χαμηλού εισοδήματος.

Η νέα εταιρεία θα ονομαστεί το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Bill and Melinda Gates και έχει ήδη ξεκινήσει ορισμένες προκαταρκτικές δραστηριότητες πριν από την επίσημη έναρξη. Τα σχέδια για την αδυσώπητη εταιρεία παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Συνέλευση BIO, η οποία έλαβε χώρα στη Βοστόνη τον Ιούνιο του 2018.

Η σύμβαση αντιπροσωπεύει πάνω από 1.100 εταιρείες βιοτεχνολογίας, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κρατικά κέντρα βιοτεχνολογίας και συναφείς οργανισμούς σε περισσότερες από 30 χώρες. Υπάρχει έντονη έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη, ιδίως στον τομέα της βιοτεχνολογίας σε σχέση με την έρευνα για φάρμακα και εμβόλια για ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση και η διάρροια. Πρόκειται για σοβαρές παγκόσμιες ασθένειες, με αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο μέσω του κόσμου.

Το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Bill and Melinda Gates ιδρύθηκε ειδικά από το ζευγάρι δισεκατομμυριούχων λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη φαρμάκων. Σήμερα, μια σειρά από νέες ιδέες για καινοτόμα φάρμακα δεν δοκιμάζονται σε προκλινικές ή κλινικές δοκιμές, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θεωρούν ότι τα φάρμακα θα γίνουν κερδοφόρα. Εδώ η ελεύθερη αγορά αποτυγχάνει όσον αφορά την εξεύρεση φαρμάκων για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών.

Έχει διατεθεί προϋπολογισμός 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Bill και Melinda Gates, μαζί με ένα μικρό προσωπικό, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 100 άτομα. Καθώς προχωρούν οι ιατρικές ανακαλύψεις, η τεχνολογία θα μεταβιβαστεί στους εμπορικούς εταίρους στην αγορά σε προσιτές τιμές.

Μιλώντας με το PharmaceuticalPhorum για το νέο εγχείρημα, ο πρώην εκτελεστικός της Genentech Susan Desmond-Hellmann, ο οποίος έχει διοριστεί ως αρχικός διευθυντής του νέου Ιδρύματος, δηλώνει: «Αυτό που με κρατά ξύπνιο είναι ότι έχουμε όλο αυτό το κεφάλαιο, έχουμε όλη αυτή την ευκαιρία και καλύτερα να κάνουμε κάτι». Και προσθέτει: «Καλύτερα να κάνουμε κάτι καλό στον κόσμο, ή δεν θα νιώθω καλός για να οδηγήσω στο Gates Foundation».

Ο διευθυντής επιχειρήσεων για τη νέα εταιρεία θα είναι η Penny Heaton, η οποία εργαζόταν στο παρελθόν στη Novartis. Έχει επίσης προηγούμενη εργασιακή εμπειρία στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC).

Το πρώτο σχέδιο θα εξετάσει κατά πόσο οι έφηβοι που λαμβάνουν το εμβόλιο, λαμβάνουν ανοσοκαταστολή όσον αφορά την αντοχή στη φυματίωση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά προστασίας κατά της μόλυνσης από φυματίωση ποικίλλουν σημαντικά και η προστασία διαρκεί μέχρι και είκοσι χρόνια. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, οι Η.Π.Α. δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ μαζική ανοσοποίηση του εμβολίου, στηριζόμενες αντ ‘αυτού στην ανίχνευση και θεραπεία λανθάνουσας φυματίωσης.

Πηγή: HealthWeb