Καισαρική τομή -Φυσιολογικός τοκετός, σημειώσατε 1

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Καισαρική τομή -Φυσιολογικός τοκετός, σημειώσατε 1

Μάιος 25, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

 

Με καισαρική τομή γεννούν 6 στις 10 Ελληνίδες  για λόγους που συχνά δεν είναι ιατρικοί. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ), με αφορμή το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο του κλάδου, όπου  επισημάνθηκε ότι τα ποσοστά αυτά δεν μειώνονται την περίοδο της κρίσης, όπως μπορεί να πίστευε κάποιος λόγω του κόστους.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΜΓΕ, Καθηγητής Δ. Λουτράδης, οι λόγοι που οι Ελληνίδες δεν επιλέγουν το φυσιολογικό τοκετό είναι ιατρικοί αλλά και κοινωνικοί. Η απουσία guidelines που επιβάλλουν να ακολουθείται μια διαδικασία, προστατεύοντας τόσο την ασθενή και το νεογνό όσο και τον ίδιο το γιατρό από πιθανές δικαστικές διαμάχες, συχνά αναγκάζει τους γυναικολόγους να ασκούν τη λεγόμενη «αμυντική ιατρική», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η καταφυγή στην καισαρική. Για τις Ελληνίδες είναι συχνά θέμα… ευκολίας, ενώ η παρουσία συγγενών, που εμπλέκονται, συχνά περιπλέκει τα πράγματα, ασκώντας πίεση στην επίτοκο να ακολουθήσει το μονοπάτι της καισαρικής. Ειδικά στην περίπτωση των γυναικών που είναι στην πρώτη γέννα, μετά το πρώτο 4ωρο και επειδή υπάρχει εσφαλμένη ενημέρωση γύρω από τη διάρκεια του τοκετού, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 12 ώρες, συχνά επιλέγουν να μην ταλαιπωρούνται και καταλήγουν στην καισαρική.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την εφαρμογή guidelines, λοιπόν, πριν από περίπου 6 με 7 μήνες ΚΕΣΥ και Υπουργείο Υγείας δέχθηκαν να αναρτήσουν online σχετικές οδηγίες. Στην ίδια κατεύθυνση, η ΕΜΓΕ ετοιμάζει τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης για τη μείωση των καισαρικών τομών, καταγράφοντας τους λόγους πίσω από την εν λόγω πρακτική. Έτσι, σχηματίστηκε το σχετικό πρωτόκολλο και το επόμενο διάστημα θα εντοπιστούν τα νοσοκομεία και κέντρα της περιφέρειας που θα συμμετάσχουν και στα οποία ο γιατρός θα συμπληρώνει σχετική φόρμα γύρω από την αιτία που τον οδήγησε στην καισαρική τομή και τη διαδικασία που ακολούθησε, το πλαίσιο των λεγόμενων κριτηρίων Robinson. Το εν λόγω θέμα πρόκειται να τεθεί αναλυτικά στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Παράλληλα, στο συνέδριο αναμένεται να αναδειχθεί και το κομμάτι της «παιδική γυναικολογίας», η οποία θα πρέπει να εκκινεί από τη γέννηση του παιδιού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Διευθυντής Κλινικής του Αρεταίειου, Ε. Δεληγεωρόγλου.

Όπως ανέφερε, παιδιά μεγαλώνουν ως αγόρια και δεν είναι αγόρια, καθώς ανακαλύπτουμε αργότερα στη ζωή τους γυναικεία εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα ή μεγαλώνουν ως κορίτσια αλλά δεν είναι κορίτσια. «Δυστυχώς έρχονται καθυστερημένα σε εμάς, ακόμη και μετά τα 16 όταν πια είναι σαφές ότι δεν θα τους έρθει η περίοδος. Ακούνε συνήθως κάποιον «έξυπνο» της οικογένειας που εκτιμά ότι δεν πειράζει που καθυστερεί η περίοδος θα έρθει αργότερα. Όταν πια έρθουν σε εμάς προσπαθούμε να διορθώσουμε ένα πρόβλημα το οποίο θα έπρεπε να έχουμε αντιμετωπίσει νωρίτερα», σημείωσε. Μάλιστα, μόνο στο νοσοκομείο του διαχειρίζονται 162 τέτοιες περιπτώσεις…

Ακόμη, στο συνέδριο θα συζητηθεί και το θέμα του εμβολίου κατά του ιού HPV για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η σημασία εμβολιασμού και των αγοριών, με τους επιστήμονες να σημειώνουν πως αν και το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό όταν γίνεται στις μικρότερες ηλικίες (11-18 ετών), προβλέπεται η χορήγηση του σε γυναίκες έως την ηλικία των 45 ετών.

 

Το Συνέδριο

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα γίνει παρουσίαση των ακολούθων νέων επιστημονικών δεομένων, αναφερόμενα και στις τέσσερις υποειδκότητες της Μαιευτικής και Γυναικολογίας:

  1. Νέα μέθοδος μη επεμβατικού προγενετικού ελέγχου
  • Παγώνοντας το χρόνο ( η συνδρομή της κρυοσυντήρησης στην εξέλιξη της γονιμότητας)
  • Το Λαπαροσκοπικό περιβάλλον και η συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων. (αναφορά στην παρουσίαση του κ.Canis)
  • Η γνώστη του γονιδόματος (αναφορά στην παρουσίαση του κ. St. Antonaraki)
  1. Έμφαση στην εκπαίδευση
  • Πώς μπορείς να γράψεις μία κλινική μελέτη
  • Εκπαίδευση ειδικευόμενων και η προσπάθεια consensus των ειδικών της Ευρώπης για ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  1. Μείωση της αυξημένης τάσης των καισαρικών τομών στην Ελλάδα (μία πρωτοβουλία της ΕΜΓΕ)
  • Π.Ο.Υ. : Ανάλυση της καισαρικής στη χώρα
  • Παράγοντες που επηρεάζουν το πάγιο ποσοστό των καισαρικών τομών και προτάσεις για τη μείωσή τους
  • Η τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης της ΕΜΓΕ για την μείωση των καισαρικών τομών.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα αποτελείται από Στρογγυλά Τραπέζια, Κλινικά Φροντιστήρια, Ελεύθερες και ηλεκτρονικά Αναρτημένες Ανακοινώσεις (e-Posters), αλλά και Δορυφορικά Συμπόσια και Διαλέξεις, Meet the Experts και άλλα. Οι διεθνούς φήμης Έλληνες και Ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές, θα μεταφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες το «Νέο Γίγνεσθαι» με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη Μαιευτική Γυναικολογία και στις εξειδικεύσεις της.

Οι τέσσερις υποειδικότητες που συμμετέχουν στο Συνέδριο είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικές κλινικές, Ιατροί ΕΣΥ, Πανεπιστημιακοί και Ειδικευόμενοι.

Οι στόχοι του Συνεδρίου είναι:

  • H ενημέρωση πάνω στα νεότερα δεδομένα της ειδικότητας (κατευθυντήριες οδηγίες, ιατρική βασισμένη σε ενδείξεις) με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας στην καθημερινή μας πρακτική
  • Η εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνικές
  • Η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους σε επίμαχους τομείς
  • Η ευκαιρία βήματος στους νέους γιατρούς της ειδικότητας