Κοκτέιλ φαρμάκων συρρίκνωσε καρκινικούς όγκους ωοθηκών και πνευμόνων

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Κοκτέιλ φαρμάκων συρρίκνωσε καρκινικούς όγκους ωοθηκών και πνευμόνων

Αύγουστος 23, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Η νέα αγωγή σταμάτησε την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ οδήγησε ακόμα και σε συρρίκνωση ορισμένων όγκων.

Ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στις ωοθήκες ή στους πνεύμονες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από νέο συνδυασμό φαρμάκων που θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή τους περισσότερους μήνες, αναφέρουν ερευνητές.

Η θεραπεία δοκιμάστηκε σε 25 γυναίκες με υψηλού βαθμού κακοήθειας ορώδη καρκινώματα  και 40 ασθενείς με πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Οι συμμετέχοντες είχαν μεταστάσεις και όλες οι άλλες αγωγές είχαν αποτύχει.

Η νέα αγωγή σταμάτησε την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ οδήγησε ακόμα και σε συρρίκνωση ορισμένων όγκων.

Ερευνητές του Institute of Cancer Research και του Royal Marsden Hospital, έκαναν την έρευνα με ομάδες σε 9 κέντρα της Βρετανίας. Είχαν ανακαλύψει προηγουμένως ότι καρκινικά κύτταρα στις ωοθήκες χρησιμοποιούν το μόριο p-S6K για να αναπτύσσονται γρήγορα.

Αποφάσισαν να εξετάσουν την επίδραση ενός νέου φαρμάκου, vistusertib, που μπλοκάρει την ενεργοποίηση του p-S6K. Χορηγήθηκε μαζί με το φάρμακο paclitaxel.

Η έρευνα αρχικού σταδίου, σχεδιάστηκε για να διαπιστωθεί αν ο συνδυασμός φαρμάκων ήταν ασφαλής για τους ασθενείς και σε ποια δόση και αν δρούσε στους όγκους τους. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε περισσότερους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν βελτιώνει την επιβίωση.

Ο ερευνητής Udai Banerji δήλωσε ότι αυτό που είδε ήταν συναρπαστικό. Πάνω από τις μισές γυναίκες με καρκίνο στις ωοθήκες και πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων με καρκίνο στους πνεύμονες εμφάνισαν συρρίκνωση των όγκων.

Η αγωγή σταμάτησε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων για 5,8 μήνες κατά μέσον όρο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Oncology.

Πηγή: www.iatronet.gr