Κοντά σε νέα θεραπεία για νευροβλάστωμα υψηλού κινδύνου

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Κοντά σε νέα θεραπεία για νευροβλάστωμα υψηλού κινδύνου

Αύγουστος 08, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Οι ερευνητές στο κέντρο καρκίνου του VCU Massey στο Ρίτσμοντ, Βιρτζίνια, έχουν εντοπίσει έναν πολλά υποσχόμενο στόχο να αναστρέψουν την ανάπτυξη νευροβλαστώματος υψηλού κινδύνου και να ενημερώσουν ενδεχομένως τη δημιουργία νέων θεραπειών συνδυασμού για τη νόσο.

Το νευροβλάστωμα, ένας καρκίνος που αρχίζει στο νευρικό ιστό, είναι ένας από τους συνηθέστερους παιδιατρικούς συμπαγείς όγκους, που αντιπροσωπεύει περίπου 700 νέες περιπτώσεις ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι όγκοι συνήθως διαγιγνώσκονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Το νευροβλάστωμα υψηλού κινδύνου είναι η πιο επικίνδυνη μορφή αυτού του καρκίνου και συχνά διακρίνεται από την υπερέκφραση της πρωτεΐνης MYCN. Δεν υπάρχουν φάρμακα που επί του παρόντος έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της ασθένειας MYCN, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο όλων των νευροβλαστωμάτων και έχει ποσοστό επιβίωσης κάτω από 50%.

Πολλοί καρκίνοι προκαλούνται από αλλαγές στο DNA ενός ατόμου, αλλά γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι οι αλλαγές στο επιγονιδίωμα ενός ατόμου είναι επίσης υπεύθυνες για την ανάπτυξη πολλών όγκων, συγκεκριμένα παιδιατρικών καρκίνων όπως το νευροβλάστωμα. Το epigenome είναι ουσιαστικά το χημικό κέντρο εντολών που λέει σε μεμονωμένα γονίδια τι πρέπει να κάνουν. Τα επιγενετικά φάρμακα στοχεύουν στο επιγονόμετρο και σήμερα βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες.

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Anthony Faber, Ph.D., μέλος του ερευνητικού προγράμματος Developmental Therapeutics στο VCU Massey Cancer Center, διαπίστωσε ότι ένα νέο επιγενετικό φάρμακο γνωστό ως αναστολέας αποεθυλάσης H3K27me μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα υπάρχον φάρμακογια την αποτελεσματικότερη θανάτωση κυττάρων υψηλού κινδύνου νευροβλαστώματος.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ένα από τα πρώτα παραδείγματα του πώς οι επιγενετικοί αναστολείς και οι αναστολείς Β-κυττάρων λεμφώματος 2 (BCL-2) μπορούν να συνδυαστούν ορθολογικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό επειδή οι αναστολείς BCL-2 έχουν ήδη εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, «Δήλωσε ο Faber προσθέτοντας ότι το BCL-2 είναι πρωτογενής πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση του κυτταρικού θανάτου (απόπτωση).

Το H3K27me αναφέρεται σε μια τροποποίηση (μεθυλίωση) σε μια συγκεκριμένη ομάδα πρωτεϊνών που ονομάζονται ιστόνες. Η μεθυλίωση ιστόνης οδηγεί σε μειωμένη έκφραση γονιδίων. Η demethlyase είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την πορεία της μεθυλίωσης ιστόνης.

Η έρευνα του Faber, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Translational Medicine, έδειξε ότι η αναστολή της H3K27me απομεθυλάσης αυξάνει την H3K27me για να ξεκινήσει η διαφοροποίηση των κυττάρων, μια φυσική βιολογική διαδικασία όπου τα κύτταρα εξελίσσονται σε πιο εξειδικευμένα κύτταρα. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νευροβλαστώματος υψηλού κινδύνου είναι ότι τα κύτταρα αντιστέκονται στη διαφοροποίηση και επομένως δεν μπορούν να ωριμάσουν κανονικά.

Πηγή: HealthWeb