Κόβουν βάρδιες οι ιδιωτικές κλινικές

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Κόβουν βάρδιες οι ιδιωτικές κλινικές

Φεβρουάριος 09, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Μετά το γενναίο «κούρεμα» στα  υλικά που μείωσε το κοστολόγιο των κλινικών κατά 20-30%, σειρά έχουν το προσωπικό και οι βάρδιες στα εξωτερικά ιατρεία, κινήσεις που εντάσσονται στις προσπάθειες των ιδιωτικών κλινικών να περιορίσουν τα   λειτουργικά τους κόστη.  

Μάλιστα, το μέλλον είναι αβέβαιο για περισσότερες από τις μισές που λειτουργούν. Συνολικά στον κλάδο δραστηριοποιούνται (εκτός από τις ψυχιατρικές) 110 κλινικές, με τις 30 εξ αυτών να ελέγχονται από τους μεγάλους ομίλους.

Έτσι, πολλές κλινικές, έχουν αντικαταστήσει ένα σημαντικό τμήμα του προσωπικού τους με άτομα νεότερης ηλικίας και μικρότερης μισθολογικής κλίμακας, πετυχαίνοντας μείωση του συγκεκριμένου κόστους κατά 10-15%.

Η τακτική επαναδιαπραγμάτευσης του ενοικίου είναι η συνηθισμένη, πλέον, τρίτη επιλογή από τους κλινικάρχες. Ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν πετύχει μείωση κατά 10%.

Η υπολειτουργία τμημάτων είναι ακόμη μία αναγκαστική επιλογή από τους κλινικάρχες και ήδη κάποιες κλινικές έχουν μειώσει τις βάρδιες των γιατρών στα εξωτερικά τους ιατρεία.

Σε καλύτερη μοίρα, λένε στελέχη της αγοράς, είναι οι όμιλοι που ελέγχονται μόλις 10% από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες (40%) και στην ιδιωτική πληρωμή (50%).

Ένα μείγμα εσόδων, που όπως λένε οι ίδιες πηγές, δύσκολα μπορούν να πετύχουν οι μικρές και μεσαίες δυνάμεις του χώρου. Η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στο θέμα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες προτιμούν να συνεργάζονται με ομίλους, καθώς πωλούν ευκολότερα τα προϊόντα τους για την υγεία στην τιμή που θέλουν.

Πηγή: iatronet