Ληγμένα υλικά στο Σισμανόγλειο

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ληγμένα υλικά στο Σισμανόγλειο

Μάρτιος 13, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Ληγμένο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό (ράμματα, νυστέρια, χειρουργικά εργαλεία, χειρουργικά γάντια, καθετήρες, συσκευές ορών, μπουκαλάκια αιμοληψίας, ηπαρίνες, οροί, κολλύρια κ.ά.) εντοπίστηκε τον περασμένο μήνα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Σισμανόγλειο φέρνοντας αντιμέτωπες της διοίκηση του νοσοκομείου και την ΠΟΕΔΗΝ..

Όπως ισχυρίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, εργαζόμενοι της κατήγγειλαν ότι το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε σε ημέρα και ώρα γενικής εφημερίας. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, η διοίκηση κατέγραψε και απομάκρυνε άμεσα το υλικό, ενώ διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προς αναζήτηση ευθυνών. Εξέδωσε, παράλληλα, νέα οργισμένη απάντηση στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι Εργαζόμενοι

Για την ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, οι σχετικές αναφορές δεν αποτελούν παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Το ποιος και πότε παρήγγειλε τα ληγμένα υλικά, λέει, μπορεί ανά πάσα ώρα να βρεθεί από τους κωδικούς τους. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι ο διοικητής ενημέρωσε το νοσηλευτικό προσωπικό ότι κάποια από τα προαναφερόμενα υλικά μπορει και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με τις αναφορές της ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι του Σισμανογλείου έχουν καταγγείλει, επίσης, πως για ένα διάστημα ο κλίβανος αποστείρωσης των χειρουργικών εργαλείων στα επείγοντα, λειτουργούσε με σπασμένη πόρτα. Τώρα, υποστηρίζει η Ομοσπονδία, τα εργαλεία αποστειρώνονται σε υγρό, το οποίο αν κι εξαιρετικά τοξικό αδειάζεται στην κοινή αποχέτευση.

“Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Τη δική τους ανεπάρκεια προσπαθούν να την φορτώσουν στους πολύπαθους εργαζόμενους” καταλήγει η Ομοσπονδία και ζητά να παρέμβει άμεσα ο Εισαγγελέας στο Νοσοκομείο και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας.

Η Διοίκηση του Σισμανογλείου

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος απαντά ότι ουδέποτε παρότρυνε εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν ληγμένα υλικά. “Άλλωστε το θέμα της ενημέρωσης δεν ήταν αυτό αλλά ζητήματα λειτουργίας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας” αναφέρει.

Δίνει, παράλληλα, μια διαφορετική εκδοχή αναφορικά με το ιστορικό του θέματος, από εκείνη της ΠΟΕΔΗΝ. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως:

  • Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου, ο Διοικητής ενημερώθηκε τηλεφωνικά από εργαζόμενο του Νοσοκομείου και μέλος του Σωματείου ότι μια νοσηλεύτρια της βάρδιας βρήκε σε ορισμένα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ποσότητα υγειονομικού και φαρμακευτικού για τα οποία είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης.
  • Ο Διοικητής πήγε επιτόπου για να διαπιστώσει την βασιμότητα της καταγγελίας και κάλεσε επειγόντως τον Προϊστάμενο των Τακτικών Ιατρείων την Διευθύνουσα Νοσηλευτικής, την Υπεύθυνη Φαρμακείου και τον Ιατρό Συντονιστή της Γενικής Εφημερίας να έρθουν επειγόντως στο Νοσοκομείο όπως και έπραξαν.
  • Δόθηκε εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής ελέγχου και απογραφής σε όλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Η επιτροπή εργάστηκε μέχρι της 7.00 το πρωί της Κυριακής ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα συγκάλυψης αλλά ούτε και μερικής εικόνας της κατάστασης.
  • Η επιτροπή έκανε αναλυτική καταγραφή, συγκέντρωσε το εν λόγω υλικό, το απομάκρυνε και το κράτησε με μοναδικό σκοπό την αξιοποίησή του σε περαιτέρω έρευνα. Η επιτροπή ενημέρωσε προφορικά τον Διοικητή 7:30 πμ της Κυριακής.
  • Την πρώτη εργάσιμη ημέρα η επιτροπή παρέδωσε την έγγραφη αναφορά της και ο Διοικητής έδωσε εντολή να διενεργηθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ. Το πόρισμα της ΕΔΕ εκτιμάται ότι θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα .