Μέσω των ΤΟΜΥ θα …βλέπουμε του γιατρούς

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Μέσω των ΤΟΜΥ θα …βλέπουμε του γιατρούς

Νοέμβριος 28, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς θα είναι ακόμη μία αρμοδιότητα των νέων τοπικών  μονάδων υγείας, των ΤΟΜΥ, καθώς θα απαιτείται η έγκριση των οικογενειακών γιατρών προκειμένου για να επισκεφθούμε ειδικό γιατρό όπως ορθοπεδικό, καρδιολόγο, ρευματολόγο, ΩΡΛ κ.λ.π..

Το νέο σύστημα παραπομπών, γνωστό και ως gatekeeping,  θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό όταν οι ΤΟΜΥ θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, κυρίως προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια που θα κατέληγαν στους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να παίρνουν από τις ΤΟΜΥ ένα ειδικό έγγραφο παραπομπής πριν καταλήξουν σε εξειδικευμένο γιατρό που θα καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξύ, στο τέλος του έτους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εγκαινιάσει κάποιες ΤΟΜΥ ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όπως έχει δηλώσει δημόσια ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ έχει καθυστερήσει δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από πέρυσι είχε επισημάνει ότι ακόμη από τις αρχές του 2017 θα είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο.

 

Προς ώρας αναζητούνται ακόμη δημόσια κτίρια για να στεγασθούν οι ΤΟΜΥ, λόγω νέων προβλημάτων που προέκυψαν με την ενοικίαση κτιρίων. Από την άλλη και η άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα, δημιούργησε περαιτέρω καθυστερήσεις. Πάντως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για την πρόσληψη γιατρών στις ΤΟΜΥ.

Πηγή: Healthreport.gr