Μαρία Γεώργα: Η Ελληνίδα Specialist του Ιατρικού Τουρισμού, με διεθνή καριέρα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Μαρία Γεώργα: Η Ελληνίδα Specialist του Ιατρικού Τουρισμού, με διεθνή καριέρα

Μάιος 25, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

«Ο ξένος ασθενής θέλει να λάβει μία αξιόπιστη και υψηλού επιστημονικού επιπέδου   ιατρική υπηρεσία, με λογικό κόστος που θα προσφέρεται σε ευχάριστο περιβάλλον».

 Αυτή  είναι η θεμελιώδης αρχή, οποιασδήποτε δράσης για την ανάπτυξη και προώθηση της Ελλάδας ως σοβαρό προορισμό ιατρικού τουρισμού, τονίζει η και Μαρία Γεώργα στο www.Healthtoday.gr 

Η κα Γεώργα είναι η Περιφερειακή Διευθύντρια Ανάπτυξης  του Οργανισμού IMTJ  (έχει αναλάβει την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού σε 67 χώρες), είναι διεθνής ομιλήτρια σε 3 Ηπείρους και αρθρογράφος της διεθνούς εφημερίδας Ιατρικού Τουρισμού του IMTJ. Τα τελευταία, χρόνια ζει στην Αθήνα, αλλά ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. 

Την γνωρίσαμε στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, στο πλαίσιο του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ιατρικό Τουρισμό  που έγινε στην Ελλάδα, του IMTJ Medical Travel Summit 2018.  

Μας μίλησε αναλυτικά για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα, τις προοπτικές και τις ευκαιρίες, τα αδύνατα σημεία αλλά και για τη σημασία αυτού του συνεδρίου για την ανάπτυξη του εγχώριου ιατρικού επιχειρείν στον τομέα αυτό. 

Σημειώνεται ότι το IMTJ Medical Travel Summit 2018 διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ, έγινε υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ και των υπουργείων  ναυτιλίας και τουρισμού, ενώ  μίλησε και ο κος Κουρουμπλής. Χρυσός χορηγός  του συνεδρίου ήταν ο Οργανισμός Προώθησης της Κορέας «Medical Korea». Στο συνέδριο εφέτος, φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 350 άτομα από όλον τον κόσμο, με δημοσιογραφικές αποστολές από Μαλαισία, Κορέα και Αγγλία.

 Κα Γεώργα, ποιες είναι οι προοπτικές της Ελλάδας να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης ασθενών από το εξωτερικό;

Πριν σας πω την δική μου εκτίμηση για τις δυνατότητες της χώρας μας στον τομέα αυτό, θα ήθελα να επισημάνω την τοποθέτηση του    επικεφαλής του IMTJ, Keιth Pollard, ο οποίος αποτελεί την πιο διάσημη μορφή του κόσμου στον ιατρικό τουρισμό και  έχει συντελέσει στη διαμόρφωση υγιών βάσεων στην ανάπτυξη αυτής της επιχειρηματικότητας. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο είπε χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που επισκέπτονται  εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και πολλοί από αυτούς πραγματικά την  αγαπούν και ξαναέρχονται. Είναι πολύ εύκολο, έστω και ένα μικρό ποσοστό από τους επισκέπτες αυτούς, να απευθυνθούν ως ασθενείς , πλέον, στις ιατρικές μονάδες της χώρας σας».

Εσείς ως εξειδικευμένη και έμπειρη επαγγελματίας στον Ιαματικό Τουρισμό με πλούσιες σπουδές και τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία στις διεθνείς αγορές αλλά και ως Ελληνίδα, ποιές δυνατότητες εντοπίζετε?

Η Ελλάδα είναι μία χώρα δυτικού τύπου, με ευρωπαϊκή υποδομή που δεν υστερεί σε τίποτα συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και έχει πολλά και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Σήμερα, ως  υπηρεσία αιχμής της Ελλάδας στα διεθνή μέσα θεωρείται η εξωσωματική γονιμοποίηση λόγω της ευέλικτης νομοθεσίας, του πλήθους των θεραπειών αλλά και των υψηλών ποσοστών επιτυχίας. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότερες ειδικότητες που αξίζουν μία περίοπτη θέση στον διεθνή χάρτη του Τουρισμού Υγείας.

Μερικές από αυτές είναι: Οδοντιατρική ειδικότητα για την οποία ξεχωρίζει η Ουγγαρία, η οποία  έχει αντίστοιχες υπηρεσίες με την Ελλάδα, τόσο σε ποιότητα όσο και κόστος. Ωστόσο,  εμείς δεν είμαστε καν γνωστοί στους ξένους οδοντιατρικούς  ασθενείς. Επίσης, προσφέρουμε υψηλού επιπέδου ρομποτική ιατρική. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πολλά ελληνικά νοσοκομεία διαθέτουν το σύστημα ρομποτικής  «Da Vinci», η αξία του οποίου ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, σύστημα που δεν διαθέτουν αντίστοιχα θεραπευτήρια αρκετών άλλων χωρών. Παράλληλα, προσφέρουμε εξαιρετικές ορθοπεδικές ιατρικές υπηρεσίες, χειρουργική παχυσαρκίας, ογκολογία, θεραπείες αποκατάστασης,  οφθαλμιατρική και κοσμετική ιατρική, αλλά και συνεδρίες ευεξίας όπως τα ιαματικά λουτρά.

Τα ελληνικά  ιαματικά λουτρά αποτελούν παράδοση από την αρχαιότητα ως σήμερα και έχουν ισχυρή θεραπευτική δύναμη, χαρακτηριστικά που ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοσή τους.  Για την επίτευξη αυτού του στόχου καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η νομοθεσία της εκάστοτε χώρας.  Τι ισχύει στο εξωτερικό?

Ο θερμαλισμός,  στις δυτικές χώρες αντιμετωπίζεται ως σύστημα θεραπείας και συμπεριλαμβάνεται στα αναγνωρισμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θα αναφέρω την Γερμανία, η νομοθεσία και η κουλτούρα της οποίας αναγνωρίζει  τα ιαματικά λουτρά ως θεραπεία υψηλής αξίας. Έστω, λοιπόν, ότι ένας γερμανός υπήκοος  υποφέρει από αυχενικό σύνδρομο. Η χώρα εκτιμά ότι προκειμένου ο ασθενής αυτός να ανακουφιστεί και κατά συνέπεια να αποδώσει καλύτερα στην εργασία του, του συστήνει 20 ημέρες άδεια για ιαματικά λουτρά, τα οποία συνταγογραφούνται.  Ο ασθενής αποζημιώνετα από την εταιρεία όπου εργάζεται, αφού προσκομίσει –μαζί με την απόδειξη- τη σχετική  ιατρική επιβεβαίωση ότι ολοκλήρωσε τον ενδεδειγμένο κύκλο λουτρών.

Όπως αναφέρατε, η Ελλάδα διαθέτει πλήθος και υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Όμως, παραμένει άγνωστος προορισμός για τους ιατρικούς τουρίστες. Ποιοι είναι κατά την άποψή σας, οι λόγοι που την έχουν κρατήσει πίσω?    

 Οι βασικότεροι λόγοι είναι η πολύ φτωχή εξωστρέφεια, η περιορισμένη ενημέρωση σχετικά με τον κλάδο και η παραπληροφόρηση. Επίσης,  η χώρα υστερεί σημαντικά στον σχεδιασμό προβολής  και προώθησης των  ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει,  τόσο σε κρατικό όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, και οπωσδήποτε η έλλειψη κονδυλίων η οποία ταλανίζει τα τελευταία 10 χρόνια όλους τους τομείς της  Υγείας.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν ορισμένοι οραματιστές στη χώρα που τα τελευταία χρόνια  εργάζονται σκληρά και ενάντια σε πλήθος εμποδίων, για την προώθηση και ανάπτυξη του εγχώριου Ιατρικού Τουρισμού. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, κρίνετε πως έχει αλλάξει καθόλου το στίγμα της Ελλάδας στον διεθνή χώρο?  

Πράγματι, τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν αρχίσει να μας αναφέρουν οι ξένοι. Μάλιστα, στην παρουσίαση μίας μεγάλης μελέτης που είχε γίνει στην Τουρκία για τον ιατρικό τουρισμό της χώρας, μας ανέφεραν ως σημαντικό και βασικό ανταγωνιστή.

Όμως προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προσοδοφόρο μέλλον για την Ελλάδα θα πρέπει, οπωσδήποτε, να συνεχιστούν οι δράσεις εξωστρέφειας με πολυδιάστατη προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, είτε μέσω των οργάνων ιατρικού τουρισμού, είτε μέσω των πρεσβειών και των εμπορικών ακολούθων. Επίσης, πρέπει να ενταχθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα προβολής  στα πλαίσια οποιασδήποτε προωθητικής ενέργειας και εκπροσώπησης της χώρας από πλευράς υπουργείων.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι,  ο ιατρικός τουρισμός αναπτύσσεται περιφερειακά και η εγγύτητα παίζει πάντα ρόλο. Συνεπώς οποιαδήποτε ενέργεια ιδιωτικής ή κρατικής πρωτοβουλίας,  πρέπει να κινείται γύρω από αυτόν τον άξονα και πάντα με υψηλά τεχνοκρατικά  δεδομένα.

Τι μπορούν να κάνουν οι πάροχοι μόνοι τους?

Ως σημαντικό και αποτελεσματικό βήμα για τους ίδιους τους παρόχους, είναι να δράσουν συντονισμένα και ενωμένοι να κινούνται προς τα έξω. Επίσης, πρέπει να αυξηθούν οι  εγγεγραμένοι πάροχοι στα συλλογικά όργανα ιατρικού τουρισμού. Σημαντικό επίσης, είναι να συνεχίσουν οι ελληνικές μονάδες να επενδύουν σε δράσεις και προγράμματα που θα εδραιώσουν τη διεθνή τους φήμη, ως κέντρα  ιατρικού τουρισμού, υψηλού επιπέδου. Τονίζω, δε, ότι διαθέτουμε πληθώρα τέτοιων μονάδων, καθώς εκτός από τα νοσοκομεία, έχουμε πολλά οδοντιατρικά κέντρα, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, κέντρα οφθαλμιατρικής και κοσμετικής ιατρικής, ιαματικά λουτρά. Οι πάροχοι πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται προς την υιοθέτηση διεθνών πρακτικών και πρωτοκόλλων προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα υπηρεσιών και η ασφάλεια του ασθενή. Όλες αυτές οι πρακτικές θα τους βοηθήσουν παράλληλα να χτίσουν και να διατηρήσουν καλή φήμη.

Θα πρέπει να τονίσω ότι μεγάλη σημασία για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κέντρων είναι και η διατήρηση ενός λογικού τιμολογίου, καθώς  ο ξένος θα πρέπει να συνυπολογίσει πριν την τελική του επιλογή, το κόστος της ιατρικής υπηρεσίας αλλά και του ταξιδιού, της διαμονής και της διατροφής του ίδιου και του συνοδού του.

 Είναι προφανές ότι ένα αδικαιολόγητα  ακριβό κοστολόγιο κάποιας ιατρικής υπηρεσίας σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έξοδα, μπορεί να πλήξει άμεσα την ανταγωνιστικότητα τόσο της εκάστοτε μονάδας όσο και της χώρας στο σύνολό της.

Με ποιόν τρόπο γίνεται η εξεύρεση ξένων ασθενών και η καθοδήγησή τους προς την Ελλάδα?

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και στην Ελλάδα να αναπτύσσεται ο θεσμός του « Πράκτορα Υπηρεσιών Ιατρικού Τουρισμού» ή «Medical Tourism Facilitators» όπως είναι ο διεθνής όρος. Ο ρόλος του είναι να φιλτράρει τις υπηρεσίες υγείας για λογαριασμό του διεθνούς ασθενή και να του προτείνει τον καλύτερο δυνατό πλάνο που θα συνδυάζει θεραπεία-διαμονή- λοιπά έξοδα. Οπωσδήποτε είναι ευθύνη του πράκτορα και η ευχερής εξυπηρέτηση του ασθενή μόλις φτάσει στη χώρα, όπως για παράδειγμα η μεταφορά του από και προς το αεροδρόμιο, η ενημέρωσή του για βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει για το πώς να κινηθεί στην πόλη, κλπ. Ο facilitator είναι επίσης υπεύθυνος για την συνοδεία και τον συντονισμό του πλήρους πακέτου ταξιδιού και θεραπείας.

Για ποιους λόγους κάποιος αναζητά θεραπεία εκτός της χώρας του?

Οι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς ανά τον κόσμο αναζητούν ιατρική λύση/θεραπεία στο εξωτερικό είναι, συνήθως, ότι στη χώρα τους είτε δεν εκτελούνται οι ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται, είτε αυτές δεν παρέχονται, είτε δεν επιτρέπονται. Ενδεικτικά αναφέρω ότι όσον αφορά την εξωσωματική  στις καθολικές χώρες δεν επιτρέπεται η δωρεά ωαρίων/σπέρματος, ενώ στις μουσουλμανικές χώρες έχει σημασία το υλικό της δωρεάς να προέρχεται από μουσουλμάνους δότες. Στις μη επιτρεπόμενες θεραπείες εντάσσεται επίσης η απαγόρευση απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας από ομόφυλα ή άγαμα ζευγάρια. Όμως, για θρησκευτικούς λόγους, απαγορεύεται σε ορισμένες χώρες η μετάγγιση  αίματος που είναι απαραίτητη σε   σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις Για παράδειγμα, στα χειρουργεία καρδιάς που προαπαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένου αριθμού φιαλών αίματος, για τους μουσουλμάνους ασθενείς είναι σημαντικό να προέρχεται από μουσουλμάνο δωρητή.

 Πως θα ωφελήσει το συνέδριο αυτό  τους Έλληνες συμμετέχοντες προκειμένου να μπουν στην αγορά του Ιατρικού τουρισμού και να διεκδικήσουν μερίδια?

Το διεθνές  συνέδριο για τον ιατρικό τουρισμό IMTJ αποτελεί την  πρώτη οργανωμένη και δομημένη προσπάθεια εξωστρέφειας που γίνεται στην Ελλάδα  και τούτο γιατί είναι μία ξένη διοργάνωση που όπου πηγαίνει έλκει δημοσιότητα.  Κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε άλλη χώρα. Ήδη έχει γίνει  Στην Αγγλία, την Ισπανία, την Κροατία και φέτος στην Ελλάδα.

ΟΙ Έλληνες που συμμετέχουν στο συνέδριο έχουν δύο σπουδαία οφέλη:

  1. Πρόσβαση σε ορθή γνώση και απευθείας επικοινωνία με εξέχουσες προσωπικότητες και επαγγελματίες από τον διεθνή χώρο, ώστε να  μπορέσουν να προσελκύσουν ξένους ασθενείς.
  2. Ευκαιρία για γνωριμίες με διεθνείς  Medical Tourism Facilitators

(στα ελληνικά θα το αποδώσουμε ως Πράκτορες Ιατρικού Τουρισμού). Η δουλειά των πρακτορείων αυτών είναι η διερεύνηση εξεύρεση και καθοδήγηση ασθενών για θεραπείες στο εξωτερικό.

Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι  η συμμετοχή των Ελλήνων στο διεθνές αυτό συνέδριο δεν αρκεί, καθώς είναι επιβεβλημένη η προσπάθεια για συνεχή και οργανωμένη προβολή των ελληνικών ιατρικών μονάδων και υπηρεσιών στο εξωτερικό, προσπάθειες που ακόμη δεν έχουν γίνει, όχι τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό.

Λίγα λόγια γνωριμίας με την κα Μαρία Δ. Γεώργα:

Η Μαρία Γεώργα είναι εδώ και πολλά χρόνια από τους πιο γνωστούς

επαγγελματίες του Ιατρικού Τουρισμού. Ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία περίπου, όταν διαβάζοντας ένα δημοσίευμα σε ξένη εφημερίδα,  εντόπισε τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Δημιούργησε μία ιστοσελίδα και ως πελάτης, απευθύνθηκε στη διεθνή εταιρεία Intuition Communications UK, πρωτοπόρο στον Ιατρικό Τουρισμό και μητρική του ΙΜTJ.  Μία συγχρονισμένη στιγμή, καθώς ο διεθνής οργανισμός εξέταζε τις δυνατότητες της ελλημικής αγοράς. Έτσι, σύντομα από πελάτης έγινε Περιφεριακή Διευθύντρια Ανάπτυξης, Regional Manager,  σε 67 χώρες, μεταξύν των οποίων είναι Ελλάδα,  Κύπρος, Ισραήλ, Κροατία, Ουκρανία ενώ έχει εργαστεί και στην  Τουρκία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία κ.α.  Με βάσει τη διεθνή της  εμπειρία έχει μια ολική εικόνα όσον αφορά τα βήματα ανάπτυξης  και τις δυσκολίες του κλάδου και κυρίως τις ορθές πρακτικές του  ιατρικού τουρισμού. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του  Leicester UK με πτυχιακές  και μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση επιχειρήσεων και τις  Εργασιακές σχέσεις, ενώ έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Εφευρετικότητα & Επιχειρηματικότητα στην Υγεία» του Duke University,USA, ενώ μεγάλο μέρος των σπουδών της έχει αφιερώσει και στη φιλοσοφία.

 Μιλά άπταιστα Ελληνικά & Αγγλικά και έχει καλή γνώση της Γαλλικής & της Ιταλικής γλώσσας.

Έχει υπάρξει μέλος σε διάφορες ομάδες εργασίας σχετικά με τον ιατρικό τουρισμό, σε πλειάδα συνεδρίων και έχει κάνει αρκετές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα μέσα. Είναι βραβευμένη συγγραφέας 2 βιβλίων.