1 minute
Μείωση μισθών έως 40% για τους γιατρούς
Συρρίκνωση έως και 40% βλέπουν οι νοσκομειακοί γιατροί στους μισθούς τους κατά τη διάρκεια των ετών του μνημονίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου του 2010 διευθυντής με τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσία στο ΕΣΥ είχε να λαμβάνει 2.840 ευρώ τον μήνα. Οκτώ χρόνια μετά ο μισθός του έχει διαμορφωθεί στα 1.880 ευρώ έχοντας υποστεί συνολική μείωση 43%. Αντιστοίχως, ο μισθός επιμελητή Α' το 2010 ήταν 2.390 και σήμερα είναι 1.712 ευρώ (-39%), ο μισθός επιμελητή Β' από 1.740 ευρώ είναι σήμερα 1.200 (-41%) ενώ οι ειδικευόμενοι (οι οποίοι σημειωτέον αποτελούν την ραχοκοκαλιά του συστήματος) μετρούν απώλειες της τάξης του 30%, με αποτέλεσμα οι απολαβές τους μετά βίας να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα.
Σημειώνεται ότι στις μειώσεις αυτές δεν συνυπολογίζονται η μείωση των αποζημιώσεων για εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού και η αύξηση των άμεσων φόρων. Στην περίπτωση που τα συνυπολογίσει κανείς, τότε το μισθολογικό νυστέρι αυξάνεται κατά 10%.
Υπενθυμίζεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν καθώς η μαύρη τρύπα των ελλείψεων σε ειδικευμένους γιατρούς μετράει 6.500 κενά, ενώ χρόνο με τον χρόνο μειώνεται δραματικά (και) το ενδιαφέρον των αποφοίτων των ιατρικών σχολών της χώρας να ειδικευτούν στα ελληνικά νοσοκομεία.
Σημειώνεται πάντως, ότι τόσο η ΕΙΝΑΠ όσο και η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για τις τεράστιες απώλειες που έχουν προκύψει. Ομως, παρ' όλο που οι προσφυγές «έχουν εκδικαστεί, δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση εδώ και ενάμιση χρόνο».