Μικρή παραμένει η συμμετοχή για τους οικογενειακούς γιατρούς

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Μικρή παραμένει η συμμετοχή για τους οικογενειακούς γιατρούς

Φεβρουάριος 09, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Αν και λήγει σε 3 μέρες η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα του Υπ, Υγείας «οικογενειακοί γιατροί», η συμμετοχή δεν έχει ξεπεράσει το 30%, με τους γιατρούς να θεωρούν πολύ χαμηλή την αμοιβή τους και να επιθυμούν συμβάσεις αορίστου χρόνου. 

Να σημειωθεί ότι τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τον ΕΟΠΥΥ γίνονται συνεχείς προσπάθειες να μεταπεισθούν οι γιατροί με επισκέψεις και προσεγγίσεις που γίνονται από κυβερνητικά στελέχη σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση αφορούσε σε 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας καθώς και 677 θέσεις Παιδιατρικής, με σκοπό την καθολική κάλυψη του Οργανισμού, σε συνέργεια με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι ειδικότητες των ιατρών που επιδιώκονται να συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως Οικογενειακοί Ιατροί είναι Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής και ο αριθμός των συμβάσεων προκύπτει από τις ανάγκες του πληθυσμού, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι 2250 εγγεγραμμένοι ενήλικες ή  1.500 παιδιά.

Στις περιοχές που δεν θα υπάρχουν ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό ιδιώτη, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα λειτουργεί ως gatekeeper, θα χειρίζεται δηλαδή σύστημα παραπομπών στα νοσοκομεία, αν και αυτό απαιτεί περαιτέρω διευκρινίσεις.