"Μπλόκο" στην παχυσαρκία από φάρμακο για το γλαύκωμα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

"Μπλόκο" στην παχυσαρκία από φάρμακο για το γλαύκωμα

Αύγουστος 10, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Ελπίδες σε όσους έχουν παραπανίσια κιλά δίνει μελέτη του Πανεπιστημίου Γέηλ. Φάρμακο για το γλαύκωμα σταματά την αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμη και σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

Οι αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αναμορφώσουν τις πύλες του εντέρου - οι οποίες επιτρέπουν στο λίπος να απορροφηθεί από τον οργανισμό - ισοπεδώνοντάς τις, περιορίζοντας κατά πολύ την ικανότητα των σωματιδίων λίπους να περάσουν και "φρενάροντας" την παχυσαρκία.

Αναγνώρισαν δύο βασικά γονίδια στα κύτταρα του εντέρου, τα οποία, όταν αφαιρούνται, κλείνει η εντερική πύλη σαν ένα είδος φερμουάρ, αντί να παραμένει ανοιχτή. Τα ποντίκια χωρίς αυτά τα βασικά γονίδια ακολούθησαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για διάστημα οκτώ εβδομάδων και δεν πήραν καθόλου βάρος, ​​ενώ δύο φυσιολογικά ποντίκια έγιναν γρήγορα παχύσαρκα.

Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού οδήγησε την ομάδα του Γέηλ σε μια ομάδα φαρμάκων, που έχουν, ήδη, εγκριθεί για χρήση στον άνθρωπο και τα οποία είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα. Θα μπορούσαν, λοιπόν, να οδηγήσουν στην επόμενη γενιά φαρμάκων για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

"Κάναμε ένα ποντίκι που τρώει λίπος, αλλά δεν παχαίνει", δήλωσε ο Dr Feng Zhang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό Science.

"Το λίπος εισάγεται στο σώμα, μέσα στο έντερο, μέσω των λεμφικών αγγείων. Στα ποντίκια που δημιουργήσαμε, τα  αγγεία αυτά γίνονται «φερμουάρ» και τα λιπαρά σωματίδια δεν μπορούν, πλέον, να τα περάσουν. Τα λίπη αποβάλλονται, αντί να εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα και τα ποντίκια δεν παίρνουν βάρος, παρόλη τη βαριά, λιπαρή διατροφή τους".

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα λεμφικά αγγεία είναι μια βασική διασταύρωση στο περιστασιακό ταξίδι του λίπους από τα έντερα στην κυκλοφορία του αίματος - το σημείο όπου είτε καίγονται για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, είτε αποθηκεύονται.

Ενώ μπορούν να κλείσουν γενετικά, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί στους ανθρώπους, οπότε η ερευνητική ομάδα εξέτασε ένα φάρμακο για το γλαύκωμα, που μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

"Αυτό το φάρμακο, όταν χορηγείται σε φυσιολογικά ποντίκια, σταματά την απορρόφηση λίπους", πρόσθεσε ο επικεφαλής ερευνητής.

"Με βάση τα ευρήματά μας πιστεύουμε ότι τέτοια φάρμακα θα πρέπει να εξετάζονται για την επίδρασή τους στην απορρόφηση των λιπιδίων και στην απώλεια βάρους και μπορεί να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας".

Πηγή: www.virus.com.gr