Μόνο από ακτινολόγους οι ακτινογραφίες

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Μόνο από ακτινολόγους οι ακτινογραφίες

Νοέμβριος 22, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Μόνο από Ακτινολόγους πρέπει να γίνονται οι ακτινολογικές εξετάσεις αναφέρει σε  επιστολή της η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία την οποία κοινοποίησε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και μέσω αυτού  σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Στην επιστολή τονίζεται ότι έχουν διαπιστωθεί πολλαπλές παρατυπίες στην άσκηση της ιατρικής από πολλούς ιατρούς άλλων πλην Ακτινολογίας ειδικοτήτων, οι οποίοι χρησιμοποιούν υπερηχοτομογράφους και πραγματοποιούν εξετάσεις χωρίς να έχουν τα προβλεπόμενα από το Νόμο τυπικά προσόντα, ούτε βέβαια και τα ουσιαστικά’’. Τα πρόστιμα δε που προβλέπονται για τους παρανομούντες ακούγεται ότι φθάνουν έως στα 77.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:" Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εκτέλεση υπερηχογραφικών εξετάσεων συγκεκριμένων οργάνων ανά ειδικότητα, επιτρέπεται σε Ιατρούς με Επάρκεια στην Υπερηχοτομογραφία για την κτήση της οποίας απαιτείται, εξάμηνος συνεχής παρακολούθηση σε πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο και επιτυχής συμμετοχή σε εξετάσεις από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας . Εννοείται ότι αντίστοιχη πιστοποίηση δεν χρειάζεται για τους Ακτινολόγους (βασική προϋπόθεση για την κτήση της ειδικότητας και σημαντικό τμήμα της εκπαίδευσής των οποίων αφορά η υπερηχοτομογραφία)."

Και συνεχίζεται στην ίδια επιιστολή: "η εκτέλεση και ερμηνεία υπερηχοτομογραφημάτων από μη πιστοποιημένους και ελλιπώς εκπαιδευμένους ιατρούς εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την ορθότητα των διαγνώσεων, την περαιτέρω αντιμετώπιση και θεραπεία του ασθενούς και συνολικότερα την υγεία του πληθυσμού.  Τεράστια συνέπεια μιας ανεπιτυχούς ή λανθασμένης υπερηχοτομογραφικής εξέτασης, πέρα από την καθυστέρηση στην ορθή θεραπεία, είναι η ανάγκη για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις (συνήθως δαπανηρών αξονικών ή μαγνητικών τομογραφιών), με τη συνεπαγόμενη σπατάλη πόρων."

Μαζί με την επιστολή, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία επισύναψε και τα δύο ΦΕΚ (197 Α 12/09/2000 και 168 Α 02/07/2003) τα οποία καθορίζουν το νομικό πλαίσιο εκτέλεσης υπερηχοτομογραφημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δεσμεύεται να προστατεύσει, άμεσα, με κάθε νόμιμο μέσο την ορθή, νόμιμη και επιστημονική άσκηση της Ακτινοδιαγνωστικής, όπως έχει υποχρέωση με βάση το θεσμικό ρόλο που της έχει αναθέσει η Πολιτεία.