Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών

Ιούλιος 23, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Οι ερευνητές του Lineberger Comprehensive Cancer Center έχουν αποκαλύψει έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο για τους  καρκίνους νεφρών που έχουν μια κοινή γενετική αλλαγή. Οι επιστήμονες έχουν καταλάβει ότι αυτή η γενετική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση αιμοφόρων αγγείων, τα οποία βοηθούν στη διατροφή των θρεπτικών ουσιών στους όγκους. Το τελευταίο εύρημα τους δείχνει μια πιθανή νέα πορεία του καρκίνου.

Περισσότερο από το 90% του συνηθέστερου τύπου καρκίνου των νεφρών έχει μια γενετική αλλαγή που οδηγεί στην απώλεια ενός σημαντικού γονιδίου καταστολής όγκου που ονομάζεται VHL. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science , οι ερευνητές εντόπισαν ένα νέο μεταγενέστερο αποτέλεσμα αυτής της γενετικής αλλαγής που συμβάλλει στην πρόκληση καρκίνου των νεφρών : Βρήκαν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ZHX2 υπερθρομβάνει σε αυτά τα κύτταρα και συμβάλλει στην ενεργοποίηση άλλων σημάτων που εμπλέκονται σε καρκινικές ανάπτυξη. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το ZHX2 είναι ένας πιθανός νέος θεραπευτικός στόχος για το καρκίνωμα νεφρών κυττάρων διαφανούς κυττάρου, που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου των νεφρών.

«Εάν χάσετε VHL, θα συσσωρεύσετε πολλά από αυτή την πρωτεΐνη ZHX2, η οποία θα ενεργοποιήσει σήματα που προωθούν τον καρκίνο των νεφρών», δήλωσε ο Qing Zhang, PhD του Lineberger, βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της UNC, Τμήμα Παθολογίας & Εργαστηριακή Ιατρική και Φαρμακολογία. «Αυτή η πρωτεΐνη θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός θεραπευτικός στόχος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του νεφρού μόνη της ή σε συνδυασμό. Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να το στοχεύσουμε θεραπευτικά».

Το νεφρικό καρκίνωμα των κυττάρων των νεφρών είναι το πιο κοινό είδος καρκίνου των νεφρών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων, αναφέρουν οι ερευνητές. Περίπου το 90% των ασθενών με σαφές κυτταρικό καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων έχουν γενετικές μεταλλάξεις ή αλλοιώσεις που τους προκαλούν να χάσουν τη λειτουργία του VHL. Όταν η λειτουργία του VHL έχει φύγει, τα κύτταρα μπορούν να συσσωρεύσουν σήματα που πυροδοτούν τα αιμοφόρα αγγεία να αναπτυχθούν.

«Το VHL είναι ο σημαντικότερος καταστολέας όγκων στο καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων διαφανούς κυττάρου», δήλωσε ο Zhang. «Υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές που δείχνουν ότι από την έναρξη μέχρι την εξέλιξη του όγκου έως τη μετάσταση – κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης του καρκίνου των νεφρών – το VHL διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η απώλεια VHL συμβάλλει στον καρκίνο των νεφρών και πώς μπορούμε να στοχοθετήσουμε θεραπευτικά τα καθοδικά αποτελέσματα αυτής της απώλειας στον καρκίνο των νεφρών. »

Υπάρχουν φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα οποία εμποδίζουν τα κυτταρικά σήματα που εμπλέκονται στην παραγωγή μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων – κάτι που είναι ένα κατάντη αποτέλεσμα της απώλειας VHL – που αποτελούν μέρος του προτύπου φροντίδας για το καρκίνωμα νεφρών κυττάρων διαφανούς κυττάρου . Οι ασθενείς μπορούν να δείξουν ελάχιστη ανταπόκριση σε αυτά τα φάρμακα ή να αναπτύξουν αντίσταση, οπότε ο Ζανγκ και οι συνεργάτες του ήθελαν να αναζητήσουν άλλους στόχους που συσσωρεύονται σε κύτταρα που δεν διαθέτουν λειτουργία VHL που βοηθούν στην οδήγηση στην ανώμαλη καρκινική ανάπτυξη.

Πηγή: HealthWeb