Νέες γονιδιακές εξετάσεις ανιχνεύουν τον καρκίνο του δέρματος

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Νέες γονιδιακές εξετάσεις ανιχνεύουν τον καρκίνο του δέρματος

Ιούλιος 26, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Ο γενετικός έλεγχος όγκων και δειγμάτων αίματος από άτομα με και χωρίς έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους του δέρματος έδειξε ότι δύο νέες εξετάσεις αίματος μπορεί να ανιχνεύσουν αξιόπιστα προηγουμένως μη αναγνωρίσιμες μορφές της νόσου.

Οι ερευνητές στο ιατρικό κέντρο NYU Langone και στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutte, πιστεύουν ότι με αυτά τα ταχέα και ακριβή εργαλεία παρακολούθησης για όλους τους τύπους του μεταστατικού μελανώματος, μπορεί να γίνει ευκολότερο για τους ιατρούς να ανιχνεύσουν τα πρώτα σημεία υποτροπής του καρκίνου. Οι νέες εξετάσεις αίματος, οι οποίες χρειάζονται μόνο 48 ώρες, επί του παρόντος, είναι διαθέσιμες μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.

Τα νέα εργαλεία, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, εντοπίζουν το DNA του μελανώματος στο αίμα των ασθενών των οποίων ο καρκίνος εξαπλώνεται και που στερούνται ελλειμμάτων στα γονίδια BRAF ή NRAS (που είναι ήδη γνωστό ότι κατευθύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου). Μαζί, μεταλλάξεις στα BRAF και οι NRAS ευθύνονται για πάνω από το ήμισυ των 50.000 κρουσμάτων μελανώματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το καθένα μπορεί να βρεθεί από τα υπάρχοντα τεστ. Αλλά η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι όταν γίνουν διαθέσιμη για κλινική χρήση οι νέες εξετάσεις θα μπορούν να ανιχνεύουν σχεδόν το σύνολο των μελανωμάτων.

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εξετάσεις για να λαμβάνουμε πιο σωστές αποφάσεις θεραπείας και, συγκεκριμένα, για τον εντοπισμό όσο το δυνατόν νωρίτερα, του πότε μια θεραπεία έχει σταματήσει να αποδίδει, πότε υποτροπιάζει ένας καρκίνος ξανάρχισε, και πότε ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει θεραπεία», λέει ο ερευνητής της μελέτης και δερματολόγος David Polsky, MD, PhD. O Polsky  παρουσίασε τα τελευταία ευρήματα της ομάδας του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου στην Ουάσινγκτον.

Οι νέες εξετάσεις, αναφέρει ο Polsky επιτρέπουν την παρακολούθηση των επιπέδων στο αίμα θραυσμάτων DNA, που είναι γνωστά ως κυκλοφορούντα καρκινικά DNA (ctDNA). Αυτά απελευθερώνονται στην αιματική κυκλοφορία όταν τα κύτταρα όγκου πεθαίνουν και διαρρηγνύονται. Συγκεκριμένα, η δοκιμασία ανιχνεύει μεταλλάξεις ενός γονιδίου που ελέγχει την τελομεράση της ανάστροφης μεταγραφάσης (TERT), μιας πρωτεΐνη που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να διατηρούν τη φυσική δομή των χρωμοσωμάτων τους.

Στο πλαίσιο της εν εξελίξει μελέτης, οι ερευνητές έλεγξαν τις νέες εξετάσεις σε δείγματα από 10 όγκους ασθενών του NYU Langone που είχαν διαγνωστεί με και χωρίς μεταστατικό μελάνωμα και τέσσερα δείγματα πλάσματος αίματος ασθενείς NYU Langone με και χωρίς τη νόσο. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων ήταν σύμφωνα σε όλες τις περιπτώσεις  με τη διάγνωση.

Πηγή: HealthWeb