Νέος παράγοντας εκδήλωσης διαβήτη σε ηλικιωμένους

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Νέος παράγοντας εκδήλωσης διαβήτη σε ηλικιωμένους

Αύγουστος 08, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Δεκατέσσερις ημέρες πλήρους αδράνειας αρκούν για να δώσουν το έναυσμα εκδήλωσης διαβήτη στους ηλικιωμένους που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journals of Gerontology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Χάμιλτον του Οντάριο, με επικεφαλής τον Κρις Μακ Γκλόρι, ζήτησε από υπέρβαρους ασθενείς με προδιαβήτη να μειώσουν τον ημερήσιο αριθμό βημάτων τους σε 1.000 ανά ημέρα για δύο εβδομάδες.

Το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα καθιστικής συμπεριφοράς συντέλεσε σε αύξηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος και επιτάχυνε την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, ενώ ορισμένοι ασθενείς δεν κατάφεραν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση ακόμα και όταν άρχισαν και πάλι να κινούνται όπως συνήθως.

«Αναμέναμε ότι οι συμμετέχοντες θα είχαν εξελιχθεί σε διαβητικοί. Αλλά προς έκπληξη μας δεν επανήλθαν στην πρότερη κατάσταση όταν άρχισαν και πάλι να είναι δραστήριοι σωματικά», λέει ο Δρ Μακ Γκλόρι, ερευνητής στο Τμήμα Κινησιολογίας του καναδικού πανεπιστημίου.

Η μελέτη εν ολίγοις δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι σωματικά αδρανείς λόγω νοσηρότητας, νοσηλείας ή προτιμούν γενικώς να μην κινούνται, είναι πιθανότερο να είναι αντιμέτωποι με ανεπιθύμητα αποτελέσματα ως προς την υγεία τους.

«Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι προσιτή οικονομικά και αν θέλουν οι άνθρωποι να είναι αυτόνομοι και στα γηρατειά τους θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι», συμπληρώνει ο Δρ Στιουαρτ Φιλιπς, καθηγητής Κινησιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο και μέλος της συντακτικής ομάδας της έρευνας.

Πηγή: HealthWeb