Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μηχανισμό – χαστούκι στα καρκινικά κύτταρα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μηχανισμό – χαστούκι στα καρκινικά κύτταρα

Ιούλιος 31, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Μια τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων που διερευνάται από επιστήμονες παγκοσμίως ως ένας τρόπος απομάκρυνσης και αντικατάστασης των γονιδιακών ελαττωμάτων μπορεί να προκαλέσει ακούσια αύξηση του κινδύνου καρκίνου στα κύτταρα, σύμφωνα με προειδοποίηση ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cambridge της Βρετανίας και το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας δήλωσαν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί κατά πόσον η χρήση του CRISPR-Cas9 – ενός τύπου μοριακού «ψαλιδιού» που καθιστά τη δυνατότητα επεξεργασίας των γονιδίων – θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για την αντίσταση κατά του καρκίνου.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Jussi Taipale στο Cambridge, διαπίστωσε ότι το CRISPR-Cas9 ενεργοποιεί ένα μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη του DNA, καθιστώντας την επεξεργασία των γονιδίων πιο δύσκολη.

Τα κύτταρα που δεν διαθέτουν αυτόν τον μηχανισμό είναι ευκολότερα επεξεργασμένα από τα φυσιολογικά κύτταρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι κυτταροκαλλιεργημένοι γονιδιωματικοί πληθυσμοί θα έχουν υψηλότερο αριθμό κυττάρων στους οποίους λείπει ο μηχανισμός – κλειδί που προστατεύει από την καταστροφή του DNA.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η απουσία του προστατευτικού μηχανισμού στα κύτταρα τους καθιστά πιο πιθανό να γίνουν όγκοι, αφού η βλάβη του DNA δεν μπορεί πλέον να διορθωθεί.

«Παρόλο που δεν κατανοούμε ακόμα τους μηχανισμούς … πιστεύουμε ότι οι ερευνητές πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους κατά την ανάπτυξη νέων θεραπειών», δήλωσε η Taipale.  «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε τα ευρήματά μας μόλις ανακαλύψαμε ότι τα κελιά που επεξεργάστηκαν με το CRISPR-Cas9 μπορούν να γίνουν καρκινικά».

Μια δεύτερη ομάδα στο ερευνητικό ινστιτούτο Novartis της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει βρει παρόμοια αποτελέσματα,τα οποία δημοσιεύθηκαν μόλις χθες.

Ο Darren Griffin, ειδικός γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Kent, ο οποίος δεν συμμετείχε σε καμία μελέτη, δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν «λόγο για προσοχή, αλλά όχι απαραίτητα συναγερμό». «Σχεδόν κάθε θεραπεία που έχει τη δύναμη να κάνει καλό, έχει τη δύναμη να κάνει κακό και αυτό το εύρημα πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο». «Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το σύστημα CRISPR-Cas9 και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αυτή η μελέτη αναπόφευκτα θα θεωρηθεί σημαντικό εύρημα».

Πηγή: HealthWeb