Οι εστίες ιλαράς έχουν σοβαρές συνέπειες

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Οι εστίες ιλαράς έχουν σοβαρές συνέπειες

Αύγουστος 01, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Οι εστίες ιλαράς μπορεί να είναι πολύ δαπανηρές για τις κοινότητες, σύμφωνα με νέα έκθεση. Για παράδειγμα, η έκρηξη ιλαράς το 2013 στην πόλη της Νέας Υόρκης κοστίζει το υγειονομικό τμήμα της πόλης σχεδόν 395.000 δολάρια και πάνω από 10.000 ώρες προσωπικού, σύμφωνα με έκθεση στην JAMA Pediatrics. Και υπήρχαν άλλα μη χρηματικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας εγκυμοσύνης, ανέφεραν ερευνητές.

Η επιδημία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε όταν ένας μη εμβολιασμένος έφηβος επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο και μολύνθηκε από τον ιό της ιλαράς. Μέχρι τις 9 Ιουνίου, το υγειονομικό τμήμα της πόλης είχε εντοπίσει 58 άτομα ως ιλαρά, τα περισσότερα από τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί λόγω γονικής άρνησης ή εσκεμμένης καθυστέρησης.

Οι μισοί από αυτούς που μολύνθηκαν από τον ιό ήταν κάτω των τριών ετών, συμπεριλαμβανομένων 45 παιδιών ηλικίας τουλάχιστον ενός έτους και 12 μωρών ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πολύ μικρά για να έχουν εμβολιαστεί.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης εμβολιασμού κάθε παιδιού, δήλωσε ο συνάδελφος της μελέτης Dr. Jane R. Zucker, βοηθός επιτρόπου του Γραφείου Εμβολιασμού στο Υπουργείο Υγείας και Υγιεινής της Νέας Υόρκης. «Πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα παιδιά εμβολιαστούν στη συνιστώμενη ηλικία, είπε. «Μας θυμίζει επίσης πόσο σημαντικά είναι τα υψηλά επίπεδα εμβολίων.»

Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να λάβουν το εμβόλιο – συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των ανθρώπων που έχουν υποστεί βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα – εξαρτώνται από αυτό που είναι γνωστό ως «ασυλία αγέλης» για προστασία: εάν η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιαστεί, είναι απίθανο τα ευάλωτα μέλη στην ασθένεια.

Επειδή η ιλαρά είχε σχεδόν εξαλειφθεί στις ΗΠΑ, «ξεχνάμε ότι η ιλαρά μπορεί να είναι θανατηφόρα», είπε ο Ζουκέρ. «Πριν από το εμβόλιο, υπήρχαν περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις κάθε χρόνο και 500 θάνατοι. Είναι ακόμα ένας μεγάλος δολοφόνος στις χώρες με χαμηλότερες πηγές πόρων. Μόνο αυτό το έτος, στην Ευρώπη έχουν σημειωθεί αρκετά μεγάλα κρούσματα και 31 θάνατοι ».

Ενώ ο θάνατος είναι η σοβαρότερη συνέπεια μιας λοίμωξης από ιλαρά, η ασθένεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοιμώξεις από πνευμονία, διάρροια και αυτιά, καθώς και τη σπάνια επιπλοκή της φλεγμονής του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να εμφανιστεί πολλά χρόνια μετά τη μόλυνση από ιλαρά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υγειονομικό τμήμα αντιμετωπίζει κάθε νέα περίπτωση ιλαράς ως «έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ζουκέρ. «Τους ρωτάμε πού ήταν και με τους οποίους ήσουν με την περίοδο επώασης. Και προσδιορίζουμε τις επαφές και αξιολογούμε εάν είναι άνοσοι ή όχι. Εάν δεν είναι, μπορούμε να εμβολιάσουμε εντός 72 ωρών από την επαφή αν είναι άνω των έξι μηνών ή μπορούμε να τους προσφέρουμε ανοσοσφαιρίνη εντός έξι ημερών για να τους αποτρέψουμε να αρρωστήσουν ».

Δύο από τα 58 άτομα που είχαν μολυνθεί στη Νέα Υόρκη εμφάνισαν επιπλοκές: η μία είχε αποβολή και μία εμφάνισε πνευμονία. Η νέα έκθεση υπογραμμίζει τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς στις ΗΠΑ, δήλωσε η Anne Rimoin, επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Fielding στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τσέπες ανθρώπων στις ΗΠΑ που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Rimoin. «Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι υπάρχει ευθύνη όχι μόνο για τα δικά τους παιδιά, αλλά και για την κοινότητά τους να έχουν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθούν οι εστίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά με καρκίνο ή άλλες καταστάσεις άμβλωσης του ανοσοποιητικού που πρέπει να εξαρτώνται από την ασυλία του κοπαδιού. Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική. Έως 90 τοις εκατό των ατόμων που έχουν εκτεθεί και δεν έχουν ασυλία ενοχοποιούνται. »

Πέρα από την προφανή ανθρώπινη τιμή, υπάρχουν και άλλες δαπάνες όταν μια κοινότητα αντιμετωπίζει μια επιδημία ιλαράς, δήλωσε ο Rimoin. «Το ξέσπασμα της Disneyland το 2017, κατά τη διάρκεια του οποίου 125 άτομα είχαν ιλαρά και 500 είχαν τεθεί σε καραντίνα, κοστίζει 2,3 εκατομμύρια δολάρια», εξήγησε. «Και κάτι που ξεχνούν οι άνθρωποι είναι εάν έχουμε το σύστημα δημόσιας υγείας που αφιερώνει το χρόνο τους στη διαχείριση μιας έκρηξης ιλαράς, δεν κάνουν άλλα ζητήματα δημόσιας υγείας».

Πηγή: HealthWeb