Οι παθήσεις των δοντιών στην 3ηλικία προκαλούν έμφραγμα

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Οι παθήσεις των δοντιών στην 3ηλικία προκαλούν έμφραγμα

Αύγουστος 10, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Το σύνολο των  ανθρώπων της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την στοματική τους υγεία όπως, τερηδόνες, φλεγμονή των ιστών που συγκρατούν τα δόντια τους (περιοδοντίτιδα) μερική ή  ολική ανοδοντία , χρόνιους τραυματισμούς από ακατάλληλες προσθετικές εργασίες, έλλειψη προσθετικής αποκατάστασης. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η κ. Ιουλία  Τόλια  – Χειρουργός Οδοντίατρος  για άτομα με ειδικές ανάγκες.

 Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω προβλημάτων  αρχικά αφορά στην ψυχολογική επιβάρυνση  και απομόνωση από το φιλικό και συγγενικό  περιβάλλον των ανθρώπων . Στη  συνέχεια ανάλογα με το χρονικό διάστημα παράτασης των προβλημάτων  υπάρχει  σημαντική επιβάρυνση της γενικότερης υγείας τους.

 Η πρόληψη των οδοντιατρικών παθήσεων προστατεύει από την εμφάνιση ασθενειών ( προβλήματα με την καρδία ,βαλβιδοπάθειας ,έμφραγμα, προβλήματα με τους νεφρούς, κλπ).

Η αποκατάσταση της στοματικής υγείας βοηθά στην καλύτερη ανταπόκριση της θεραπείας που λαμβάνουν τα άτομα αυτά για άλλες ασθένειες που αντιμετωπίζουν και οι οποίες πιθανόν έχουν ως αφετηρία την πλημμελή οδοντιατρική τους φροντίδα κατά το παρελθόν.

Το κόστος των οδοντιατρικών υπηρεσιών, η έλλειψη  στοιχειώδους ασφαλιστικής κάλυψης σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής,  καθιστούν την παροχή οδοντιατρικής φροντίδας είδος πολυτελείας.

Παρόλα αυτά η φροντίδα της στοματικής υγείας των ατόμων τρίτης ηλικίας είναι σημαντικότατος ρυθμιστής της καλής φυσικής τους κατάστασης, παράγοντας ελαχιστοποίησης των πιθανών κινδύνων και καλύτερης ανταπόκρισης στις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούν.

Ο οδοντίατρος οφείλει να είναι ο κύριος συντελεστής της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας.

 Η παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών για να γίνει με ασφάλεια και ποιότητα προϋποθέτει την εξειδίκευση του οδοντιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού την οργάνωση και τον εξοπλισμό του οδοντιατρείου για την εφαρμογή του αντίστοιχου θεραπευτικού πρωτοκόλλου για κάθε ένα ασθενή χωριστά .

Πηγή: HealthWeb