Οφθαλμολογικό τεστ αποκαλύπτει τα σημάδια της άνοιας πολύ νωρίς

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Οφθαλμολογικό τεστ αποκαλύπτει τα σημάδια της άνοιας πολύ νωρίς

Ιούλιος 31, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η εξέταση αυτή γίνεται συνήθως για να εντοπίσει πρώιμα συμπτώματα οφθαλμοπάθειας, ελέγχοντας τον ιστό στο πίσω μέρος του ματιού - τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Τώρα οι επιστήμονες είδαν ότι άτομα με λεπτότερους αμφιβληστροειδείς είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τη μνήμη και με τη συλλογιστική τους και προτείνουν αυτή η εξέταση να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της πρώιμης άνοιας.

Όπως αναφέρει η επιστημονική έκδοση JAMA Neurology, στη μελέτη συμμετείχαν 32.000 άτομα, στα οποία μετρήθηκαν τμήματα του αμφιβληστροειδούς και ειδικότερα το στρώμα των αμφιβληστροειδικών ινών (RNFL), χρησιμοποιώντας τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT).

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ήταν ηλικίας από 40 έως 69 χρόνων, αξιολογήθηκαν επίσης για την μνήμη τους, τον χρόνο αντίδρασής τους σε διάφορα ερεθίσματα και για τη συλλογιστική τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τις λεπτότερες αμφιβληστροειδικές ίνες ήταν πιο πιθανό να αποτύχουν σε μία ή σε περισσότερες δοκιμασίες. Επίσης ήταν δυο φορές πιο πιθανό να τα πάνε χειρότερα στις αξιολογήσεις των επόμενων τριών χρόνων.

Η απώλεια μνήμης, η δυσκολία στην εκτέλεση απλών καθηκόντων στο σπίτι και άλλα είδη γνωσιακής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι πρώιμα συμπτώματα άνοιας.

Ο καθηγητής Paul Foster, από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι οι τομογραφίες οπτικής συνοχής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

"Είναι πιθανό οι θεραπείες να είναι πιο αποτελεσματικές στο να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την άνοια σε προηγούμενα στάδια της νόσου. Επίσης με το να εντοπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους στα αρχικά στάδια, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερες κλινικές μελέτες για νέες θεραπείες, που θα κάνουν την πραγματική διαφορά και θα βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων".

Ο συσχετισμός μεταξύ της φθοράς του αμφιβληστροειδούς και των οπτικών νεύρων και των ανθρώπων που έχουν άνοια ήταν, ήδη, γνωστός. 
Ωστόσο η νέα μελέτη δείχνει ότι τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να εντοπιστούν με εξετάσεις OCT, ακόμη και στα αρχικά στάδια της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας.

Η λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν τον ρόλο τους στην ανάπτυξη της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Ωστόσο μερίδα επιστημόνων αμφισβήτησε τη σχέση μεταξύ του πάχους των αμφιβληστροειδικών ινών και της άνοιας, υποστηρίζοντας ότι δεν προβλέπει αξιόπιστα τις γνωστικές ικανότητες.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές, που εκπόνησαν τη μελέτη, λένε ότι η συγκεκριμένη οφθαλμολογική εξέταση είναι ένας σχετικά φθηνός και μη επεμβατικός τρόπος να ανιχνεύεται η άνοια.

Πηγή: www.healthmag.gr

Tags: