Πέντε βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πέντε βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες

Ιούλιος 23, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Τα παρακάτω 5 βότανα, αν και θεωρούνται κοινά, βρίσκονται δηλαδή σχεδόν σε κάθε σπίτι, έχουν πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες.

Δάφνη

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: χρησιμοποιούνταν για να διευκολύνει τον τοκετό. Σύγχρονη χρήση: ως αφέψημα βοηθά στην αντιμετώπιση των εντερικών προβλημάτων. Το αιθέριο έλαιο της δάφνης θεωρείται ισχυρό αναλγητικό και αντισηπτικό.

Δυόσμος

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό της μήτρας. Σύγχρονη χρήση: Ως έγχυμα, ο δυόσμος συστήνεται για ναυτία, δυσπεψία, ημικρανία, κολικό, πυρετό, σπασμούς, κράμπες και πέτρες στη χολή. Έχει δράση αντισπασμωδική, εφιδρωτική, καταπραϋντική, ηρεμιστική και χωνευτική. Ως κατάπλασμα, ανακουφίζει από τους ρευματισμούς και τις νευραλγίες, ενώ δρα κατά ορισμένων δερματοπαθειών. Παράλληλα, μειώνει το πρήξιμο του στήθους κατά το θηλασμό.

Μάραθος

Ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιούσε για τους πόνους της μήτρας και τη μητρορραγία. Σύγχρονη χρήση: Θεωρείται ότι προστατεύει από τους πόνους των ματιών, την κυστίτιδα, τα αρθριτικά, το άσθμα και τις στομαχικές διαταραχές.

Φασκόμηλο

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη ενδείκνυται για πνευμονικά νοσήματα και ως αναλγητικό της μήτρας. Σύγχρονη χρήση: Το αφέψημα φασκόμηλου είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό και ενδείκνυται για όσους έχουν αρθρίτιδα. Βοηθά στη λαρυγγίτιδα, διεγείρει την πέψη και τονώνει το νευρικό σύστημα. Οι κομπρέσες με φασκόμηλο ανακουφίζουν κοψίματα και πληγές ενώ πλύσεις με έγχυμα φασκόμηλου θεωρούνται ότι καταπολεμούν την πιτυρίδα.

Ματζουράνα

Ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε ως καθαρτικό. Σύγχρονη χρήση: Ενδείκνυται ως αναλγητικό σε μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα και νευραλγίες.

Πηγή: HealthWeb