Πιλοτική εφαρμογή τηςreal time διασύνδεσης ΕΟΠΥΥ-Ιδιωτικών Κλινικών

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πιλοτική εφαρμογή τηςreal time διασύνδεσης ΕΟΠΥΥ-Ιδιωτικών Κλινικών

Μάρτιος 31, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Στην ψηφιακή εποχή της εισέρχεται η σχέση ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών, καθώς ξεκινά πιλοτικά   ο έλεγχος των κλειστών νοσηλιών των ιδιωτικών κλινικών σε πραγματικό χρόνο  από τον ΕΟΠΥΥ. Η επίσημη εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα.

 

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε συνάντηση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων το επόμενο χρονικό διάστημα, από 15 έως 30 Απριλίου, θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το real-time σύστημα διαχείρισης νοσηλειών και διαγνωστικών εξετάσεων (ΣυΔΝ), αν και σε πρώτη φάση θα αφορά μόνο τις κλειστές νοσηλείες. Στόχος είναι η πλήρη εφαρμογή του από 1η Μαΐου.

Πρόκειται για την επόμενη φάση στη διαδικασία που ξεκίνησε με την Υπουργική Απόφαση του Π. Πολάκη τον Ιανουάριο. Όπως ανέφερε η ΥΑ, το σύστημα θα εξυπηρετεί σε πραγματικό χρόνο την έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία, και την έγκριση εξόδου ασθενούς για επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξαιρούνται της έγκρισης εισαγωγής.

Τα στοιχεία, λοιπόν, θα ελέγχονται με την υποβολή τους, προκειμένου να εγκριθούν. Σε περίπτωση διαφωνίας επί των υποβολών, είτε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ είτε από την πλευρά των παρόχων, η λύση για την έγκριση θα δίνεται μέσα από το call center που δημιουργείται. Το call center θα έχει 24ωρη λειτουργία, σύμφωνα με κύκλους του ΕΟΠΥΥ, αν και εκπρόσωποι των παρόχων είναι προβληματισμένοι κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργία του τις αργίες.

Δεν είναι, ωστόσο, οι μόνες ενστάσεις των παρόχων. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, προβληματισμό τους προκαλεί και η απόφαση να εκδοθεί νέο εγχειρίδιο για τους ελέγχους μετά το Πάσχα και μάλιστα από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, εκτιμούν πως το εγχειρίδιο θα έπρεπε να συνταχθεί από κάποιο διαφορετικό φορέα, όπως το ΚΕΣΥ ή το ΑΥΣ και όχι από τον ΕΟΠΥΥ, που είναι και ο φορέας που διενεργεί τους ελέγχους, ενώ ζήτησαν η έγκριση των υποβολών να φέρει υπογραφή γιατρού της σχετικής ειδικότητας.

Πάντως, το κομμάτι του ΣυΔΝ των διαγνωστικών εξετάσεων θα υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν, λοιπόν, όλες οι νέες ψηφιακές εφαρμογές, συζητήθηκε το σύστημα ηλεκτρονικών Ενστάσεων επί των περικοπών των μηνιαίων υποβολών, η λειτουργιά, εντός διμήνου, νέου data center του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη, καθώς και το θέμα των ιατρικών πρωτοκόλλων.

Οι εν λόγω διαδικασίες εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν σημαντικά το πράσινο αποτύπωμα του Οργανισμού, αφού θα μειωθούν δραστικά τα φυσικά παραστατικά. Κυρίως, όμως, θα βελτιωθεί ουσιαστικά η λειτουργία του συστήματος, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία. Στόχος παράλληλα είναι και η βελτίωση του χρόνου αποπληρωμής των παρόχων, φθάνοντας έως τα τέλη του έτους τις 30 ημέρες, καθώς οι λογαριασμοί θα θεωρούνται εκκαθαρισμένοι.

Πηγή: Virus.gr