Πιο επικίνδυνο το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Πιο επικίνδυνο το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες

Αύγουστος 01, 2018
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 5 έτη πριν

Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες απ' ό, τι για τους άνδρες, επειδή οι εγκέφαλοί τους είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβες, όταν κάνουν κεφαλιές, σύμφωνα με νέα έρευνα σχετικά με τις μακροχρόνιες αλλαγές που προκαλούνται στον εγκεφαλικό ιστό από τα χτυπήματα της μπάλας.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο αναδεικνύεται σε χώρες του εξωτερικού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα δημοφιλές, με τρία εκατομμύρια παίκτριες να συμμετέχουν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της FIFA του 2014 υπάρχουν πάνω από τριάντα εκατομμύρια γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο στον πλανήτη.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη μελέτησαν 100 ερασιτέχνες παίκτες ποδοσφαίρου και, όπως φάνηκε από τα εγκεφαλογραφήματα, οι γυναίκες είχαν πενταπλάσια ποσότητα εγκεφαλικού ιστού από ό, τι οι άνδρες.

Προειδοποίησαν, λοιπόν, ότι οι κεφαλιές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο. Μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι οι επαναλαμβανόμενες κεφαλιές δρουν αθροιστικά και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε προβλήματα στη γνωστική λειτουργία και σε αλλαγές συμπεριφοράς. Να σημειωθεί ότι αρκετοί παίκτες έχουν εμφανίσει άνοια, συμπεριλαμβανομένων των Jeff Astle και Jimmy Hill.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Dr Michael Lipton, δήλωσε σχετικά: "Και στους άνδρες και στις γυναίκες, που εξετάσαμε, είδαμε ότι η λευκή ουσία του εγκεφάλου αυξάνεται με περισσότερες κεφαλιές, αλλά οι γυναίκες εμφανίζουν περίπου πενταπλάσιες μικροδομικές διαταραχές. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο επίπεδο της μικροδομής του εγκεφαλικού ιστού".

Ο Dr Lipton και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια προηγμένη τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου, για να αξιολογήσουν τις μικροσκοπικές αλλαγές της λευκής ουσίας του εγκεφάλου σε 49 άνδρες και σε 49 γυναίκες ποδοσφαιριστές, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια. Οι άνδρες συμμετέχοντες έκαναν 487 κεφαλιές σε διάστημα ενός έτους και οι γυναίκες 469.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από διαφορές στην αντοχή του αυχένα, από τις ορμόνες του φύλου ή ακόμη και από τα γονίδια. Και παρόλο που δεν ζήτησαν να απαγορευθούν οι κεφαλιές, επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες, για να μάθουν αν υπάρχει ασφαλής αριθμός κεφαλιών και γενικότερα χτυπημάτων στο κεφάλι.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

Πηγή: www.healthmag.gr