Ποιοι είναι οι κυρίαρχοι παίκτες στην αγορά Υγείας

Χρόνος ανάγνωσης
less than
1 minute
Read so far

Ποιοι είναι οι κυρίαρχοι παίκτες στην αγορά Υγείας

Δεκέμβριος 25, 2017
Από: journalist
Τελευταία ενημέρωση: 6 έτη πριν

Την αρχή των ανακατατάξεων και εξαγορών στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, έκανε στις αρχές το 2017 το  επενδυτικό  fund CVC Capital Partners και η  Affidea, όμιλοι που διέβλεψαν ευκαιρίες για αγορά καλών εταιρειών υγείας οι οποίες ωστόσο «αγκομαχούν» υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων.

Η CVC που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, απέκτησε το Metropolitan και το Ιασώ General, ενώ οι πληροφορίες τη θέλουν να δείχνει ισχυρό ενδιαφέρον και για το Ερρίκος Ντυνάν.

Η εταιρεία Συμμετοχών της οικογένειας Αποστολόπουλου, κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση  για την εξαγορά του 30% των μετοχών του ομίλου Υγεία.

Το 2018, αναμένεται με ενδιαφέρον η έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν από την Τράπεζα Πειραιώς και διεκδικητές  είναι οι: CVC, ο όμιλος Υγεία και  το Ιατρικό Αθηνών.

Στο τελικό στάδιο είναι η μεταβίβαση στο επενδυτικό fund Farallon Capital δανείων της Euromedica συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην οποία προχωρούν οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Euromedica, της οποίας οι τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 417 εκατ. ευρώ και μεγάλο μέρος εξ αυτών έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Σημειώνεται ότι, οι βασικοί  λόγοι που οδήγησαν τις ιδιωτικές κλινικές σε αυξημένη εξάρτηση τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τις τράπεζες είναι οι σημαντικές επιβαρύνσεις από τη μέθοδο του rebate - clawback, που υπολογίζονται στα 280 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία, η ανορθολογική εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το Δημόσιο, σε συνδυασμό με τον υψηλό μακροπρόθεσμο δανεισμό από τις τράπεζες.